Koncentrat barszczu czerwonego – dlaczego warto go używać?

Barszcz czerwony to pyszna, zdrowa zupa, którą powinno się jeść regularnie. Przygotowanie barszczu wymaga czasu i doświadczenia. Długie gotowanie buraków i odpowiednie przygotowanie zakwasu przeraża wiele osób. Z pomocą przychodzi koncentrat barszczu czerwonego, dzięki któremu można przygotować pełnowartościową zupę w kilka chwil.
Czym jest koncentrat barszczu i jak przygotować zupę z jego pomocą?
Koncentrat barszczu czerwonego to zagęszczony sok z buraków z dodatkiem wody i przypraw. Przez wiele osób mylony jest z gotowymi zupami w proszku, tymczasem są to inne produkty. O ile barszcz z torebki nie zawiera buraków, za to wiele konserwantów, sztucznych barwników i ulepszaczy smaków, o tyle koncentrat barszczu to po prostu barszczyk gotowy do spożycia po rozcieńczeniu. Sposób przygotowania zupy na bazie koncentratu jest bardzo prosty – wystarczy rozcieńczyć zawartość butelki wodą lub bulionem, dodać kwasku cytrynowego i doprawić według uznania.
Zalety barszczu z koncentratu.
Największym atutem koncentratu barszczu czerwonego jest szybkość i wygoda przygotowania. Nie trzeba czekać na zakwas i gotować warzywa przez kilka godzin. Zawsze kiedy pojawia się ochota na tą aromatyczną i pyszną zupę, wystarczy kilka chwil i barszcz gości na stole. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które nie czują się pewnie w kuchni.Buteleczka koncentratu jest bardzo wydajna. Za niewielką cenę można mieć zdrowy i pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Barszcz czerwony to zupa polecana osobom będącym na diecie. Odchudzający się na pewno docenią zalety koncentratu barszczu czerwonego, dzięki któremu przygotują zdrową zupę na kilka dni.Dzięki pasteryzacji koncentrat zachowuje prozdrowotne zalety buraków – witaminy B i C, składniki mineralne jak żelazo, a także makro i mikroelementy.
Barszcz z koncentratu jest też bardzo delikatny, odpowiednio rozcieńczony może być spożywany przez osoby o wrażliwym żołądku oraz dzieci. Kupując koncentrat barszczu czerwonego warto spojrzeć na jego skład – im krótszy, tym lepszy.
Pomysły na barszcz z koncentratu
Barszcz czerwony można urozmaicić na różne sposoby. Dodanie do koncentratu bulionu mięsnego lub grzybowego podkreśli jego smak. W ciepłe dni dobrym pomysłem będzie zmieszanie koncentratu z kefirem i uzyskanie pysznego chłodnika. Jeżeli do zupy doda się ziemniaki, fasolę, włoszczyznę i zabieli śmietaną, powstanie pożywny i bardzo zdrowy barszcz ukraiński. Barszcz czerwony można też spożywać z krokietami z mięsem lub grzybami, pasztecikami z ciasta francuskiego i z pierogami.