Aronia do mięsa – dlaczego warto stosować takie połączenie?

Wiele osób nie jest przekonanych do dodawania owoców do mięs, chociaż takie połączenie było bardzo popularne i do dziś takie zostaje w niektórych kręgach. Kiedyś dodawano do mięs między innymi śliwki, żurawinę i jarzębinę, a dziś dodaje się dość powszechnie także i aronię.
Skąd pochodzi aronia i jakie ma właściwości?
Aronia wielu osobom wydaje się być owocem rodzimym, gdyż jest ona bardzo pospolita, a Polska jest jednym z potentatów jej upraw, jednak tak naprawdę owoc ten obecny jest nad Wisłą od XIX wieku, a pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie został odkryty około 300 lat temu i przeniesiony do Europy, podobnie jak wiele warzyw i owoców, bez których wiele osób nie wyobraża sobie kuchni polskiej i europejskiej.
Aronia jest bardzo bliską krewną jarzębiny, która również powszechnie dodawana była do mięsa. Charakteryzuje się jednak smakiem, który określić można jako bardziej owocowy, co czyni ją w oczach wielu osób o wiele lepszym owocem do przygotowywania z niego soków i przetworów.
Aronia do mięsa dodawana jest nie tylko w celu podkreślenia ich smaku i uczynienia ich bardziej wykwintnymi, ale także dostarcza wielu cennych witamin i przeciwutleniaczy, wzbogacając potrawę o cenne substancje, które nieobecne są w mięsie. W ten sposób tworzy się bardziej zrównoważone pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych danie.
Do jakich mięs pasuje aronia i jak ją przygotować?
Aronia do mięsa nie jest dodawana w nieprzetworzonej, świeżej postaci, a żeby użyć jej w charakterze dodatku do takich dań, przygotowuje się z niej różne przetwory, na przykład smażąc ja na patelni, przygotowując wcześniej na niej syrop z cukru i wody. Bardzo często łączy się wtedy aronię też z innymi owocami, na przykład jabłkami i gruszkami.
Tak przygotowana aronia do mięsa pasuje idealnie, a do tego można bardzo długo przechowywać ją w słoikach – nawet do kilku lat, jednak trzeba bardzo szczelnie słoiki te zamknąć. Nie trzeba za to jej pasteryzować, gdyż zawiera ona wiele substancji, które sprawiają, że wirusy i bakterie nie mają szans namnożenia się w słoiku.
Aronie dodaje się przede wszystkim do dań wieprzowych i drobiowych. Idealnym daniem są dla wielu osób polędwiczki z sosem z aronii, do czego można też przygotować kluseczki, często przygotowane z dodatkiem rozmaitych ziół – na przykład szałwii.
Takie dania nie tylko są bardzo zdrowe, czyniąc danie zrównoważonym, ale także zachwyca każdego, komu się je zaserwuje i doskonale nadają się one na szczególne uroczystości i święta, gdyż postrzegane są za niezwykle wykwintne.