Wyposażenie kuchni

Jak wybrać porządny garnek żeliwny?

Żeliwne naczynia wracają do łask. Znowu coraz chętniej je kupujemy, doceniając ich wielofunkcyjność, trwałość i nienaganną estetykę, utrzymaną nieco w klimacie retro. Garnek żeliwny to sprzęt, który znakomicie odnajdzie się właśnie w typowej polskiej kuchni. Pozwoli na przygotowanie bigosów, gulaszów i innych mięsnych potrawek.

Jak kupić prawdziwy żeliwny garnek?

Forma garnków żeliwnych przeważnie jest dokładnie taka sama. Producenci starają się zatem wyróżniać swoje naczynia poprzez barwienie ich powierzchni i wprowadzanie do ofert naczyń o najbardziej nietypowych kolorach. Nie zawsze są one klasycznie szare czy czarne. Jeżeli tylko lubujemy się w takich innowacjach, spokojnie możemy poszukać dla siebie garnka czerwonego czy nawet fioletowego.

Aby upewnić się, że produkt rzeczywiście został wykonany z żeliwa, przede wszystkim sprawdźmy jego wagę. Żeliwny garnek musi być ciężki. I to nawet bardzo ciężki. Kierujmy się także cenami poszczególnych wyrobów. Prawdziwe garnki żeliwne są bowiem dość drogie.

Z czego powinno być wykonane wnętrze żeliwnych naczyń?

Wewnętrzna powłoka jest niemalże tak samo ważna jak ta zewnętrzna, więc ją również należałoby sprawdzić. Odpowie ona za to, czy potrawy będą się w garnku przypalać czy nie. Może również ułatwić albo utrudnić czyszczenie naczynia.

Praktycznie wszystkie garnki żeliwne występujące na rynku są emaliowane. A to dobrze, bo dzięki temu okazują się łatwiejsze w użyciu. Ich powierzchnia raczej się nie przypala, a w razie jakichkolwiek problemów zawsze można łatwo i szybko usunąć z niej nawet większe zabrudzenia.

Czy garnek żeliwny może zawierać dodatek teflonu?

Może, ale na pewno nie powinien. Jeżeli wnętrze żeliwnego naczynia zostanie pokryte warstwą teflonu, trzeba będzie umiejętnie się z nim obchodzić. Na teflonowych naczyniach nie wolno używać metalu. Nawet chwilowy kontakt teflonu z metalową łyżką może zakończyć się zarysowaniem powierzchni garnka.

Na szczęście w tych tradycyjnych garnkach żeliwnych emaliowanych bez żadnych obaw można używać wszystkich sztućców, w tym także tych wykonanych z metalu. Jeżeli mimo wszystko ktoś zdecyduje się na zakup naczynia pokrytego od wewnątrz teflonem, powinien przerzucić się na stosowanie wyłącznie drewnianych łyżek i chochelek.

Garnki żeliwne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

Show More

Powiązane wpisy

Back to top button
Close