Foods

Czy warto kupować suszone warzywa?

Suszone warzywa w różnych wersjach znaleźć dziś można w większości marketów i sklepów spożywczych. Czasem traktuje się je jako przyprawę, a innym razem jako pełnoprawny składnik dań. W ciągu ostatnich lat zyskały one ogromną popularność – zwłaszcza jako alternatywa dla niezdrowych wzmacniaczy smaku. Czy warto je kupować?

Suszone warzywa są zdrowe

Suszone warzywa są na pewno produktem bardzo zdrowym. Często słyszy się, że proces suszenia w dużej mierze pozbawia warzywa witamin i wielu składników odżywczych. Czy to jednak prawda? Współczesna wiedza pozwala stwierdzić, że nie do końca. Wiele zależy od samego procesu suszenia. Sprawdzony producent suszonych warzyw suszy je z zachowaniem najważniejszych zasad, dzięki czemu warzywa pozostają pełnowartościowe.

Na pewno też da się powiedzieć, że zimą suszone warzywa są ważnym składnikiem diety. Dostępność wysokiej jakości warzyw świeżych jest wtedy znacznie mniejsza. To, co znaleźć można w sklepach, często sprowadzane jest z drugiego końca świata i prawdziwe warzywa przypomina wyłącznie z wyglądu. Dobry producent suszonych warzyw dostarcza produktu, dzięki czemu nawet zimą można zapewnić sobie odpowiednią dawkę witamin na co dzień.

Dzięki nim gotowanie jest łatwiejsze

Dzięki suszonym warzywom gotowanie jest znacznie łatwiejsze. Wystarczy je zagotować i przyprawić, by uzyskać pyszny, aromatyczny bulion warzywny, który może stać się bazą do wielu zup i innych potraw. Nie trzeba w tym celu chodzić do sklepu po świeże warzywa, dzięki czemu można zaoszczędzić sporo czasu.

Susz warzywny jest też doskonałą przyprawą, która świetnie zastępuje wszelkiego rodzaju kostki rosołowe i mieszanki z dodatkiem wzmacniaczy smaku. Jak powszechnie wiadomo, nie są one bardzo zdrowe, więc zastosowanie suszonych warzyw jest zdrowszą alternatywą.

Suszone warzywa można przechowywać bardzo długo

Warto wiedzieć, że suszone warzywa można przechowywać bardzo długo, dzięki czemu są one produktem bardzo praktycznym. Można sięgnąć po nie zawsze kiedy są potrzebne i przygotować z ich udziałem pyszny, zdrowy obiad.

Należy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, które często znaleźć można również na stronie producenta suszonych warzyw. Przede wszystkim ważne jest przechowywanie ich suchym miejscu w niezbyt wysokiej, ale dodatniej temperaturze w zamkniętym pojemniku.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik.

Show More

Powiązane wpisy

Zobacz rownież

Close
Back to top button
Close