Foods

Czym jest granita?

Granita jest wyjątkowym, mrożonym deserem wywodzącym się z Sycylii. Jego postawę stanowi woda, cukier i sok. Ten ostatni składnik można zastąpić innym, dowolnie przy tym modyfikując jeden z najbardziej lubianych przez Włochów przysmaków.

Wyjątkowy mrożony deser wprost z Sycylii

Granita to Sycylijski deser, powstały na bazie soku owocowego lub kawy. Jego charakterystyczną cechą jest lodowa struktura (w formie ziaren), która bez wątpienia nadaje deserowi wyjątkowo apetycznego wyglądu.

W języku włoskim nazwa deseru “granite” znaczy po prostu formować ziarna. Przysmak można co prawda spożywać samodzielnie, jednak Włosi najczęściej jedzą go wraz ze słodką bułeczką, u nich nazywaną brosi.

W tradycyjnej, prawdziwie sycylijskiej granicie znajdują się wyłącznie trzy składniki. Jest to woda, cukier oraz sok z cytryny. Włosi od wieków lubują się w tym przysmaku, ponieważ jego przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu, tym bardziej, że istnieje możliwość przyrządzenia tego wyjątkowego lodowego deseru w specjalnym urządzeniu. Jest nim granitor, w którym gotowy produkt można uzyskać poprzez zmieszanie syropu z wodą, a następnie schłodzenie go w tej maszynie.

Co odróżnia granitę od sorbetu?

Wbrew temu, co może sądzić wiele osób, granita nie jest ani sorbetem, ani lodami. Choć teoretycznie wszystkie desery wywodzą się od tego samego produktu, to tak naprawdę przepis na włoski przysmak jest ich nieco odmienną wersją.

Granitę od lodów i sorbetów różni przede wszystkim to, że jest ona zawsze przygotowana tylko i wyłącznie ze świeżych owoców lub świeżo wyciśniętego soku. W ostatnim przypadku stosuje się przede wszystkim te owoce, które zawierają dużą ilość pestek. Dodatkowo można stosować sok z pistacji, kakao czy migdałów.

W tradycyjnej włoskiej granicie nie ma powietrza, ponieważ deser powstaje w wyniku zamarzania wody. Aby deser był udany i smakował tak jak powinien, w czasie jego przygotowania niezwykle istotne jest ciągłe mieszanie. To pozwoli na uniknięcie wytworzenia się cząstek czystego lodu, w których nie będzie ani soku, ani cukru. Zgodnie z tradycją deser podawany jest w szklance i jedzony łyżeczką.

Show More

Powiązane wpisy

Zobacz rownież

Close
Back to top button
Close