Dlaczego rekomendowane jest jedzenie suszonych warzyw?
Można zaobserwować, że z roku na rok coraz większa liczba osób interesuje się zdrowym odżywianiem. Nie wszyscy jednak jeszcze przekonali się do suszonych warzyw. Jakie są ich największe zalety?
Warzywa są podstawą zdrowego żywienia
Należy mieć świadomość, że według Instytutu Żywności i Żywienia suszone warzywa powinny znajdować się w codziennym jadłospisie praktycznie każdego człowieka. Charakteryzują się one bowiem licznymi właściwościami zdrowotnymi, a także dostarczają mnóstwo cennych wartości odżywczych.
Godny uwagi jest fakt, że podczas ich jedzenia nie ma konieczności ograniczania się. Suszone warzywa cechuje niska kaloryczność. Rekomendowane jest dodawanie ich do każdego posiłku. Bardzo istotne znaczenie mają także kolory warzyw. Świadczą bowiem o zawartości np. chlorofilu.
Jakie wartości odżywcze mają suszone warzywa?
Zdecydowanie najbardziej istotną zaletą omawianych suszonych warzyw są witaminy. Zawierają w swoim składzie nie tylko i wyłącznie beta karoten, ale również witaminy z grupy C, E, K, B, PP. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że wspomniane witaminy są odpowiedzialne za poziom cholesterolu, trawienie, a także odporność na infekcje.
Z kolei minerały są budulcem zębów i kości. Doskonale sprawdzają się także jako regulator gospodarki hormonalnej i kwasowo-zasadowej organizmu. Nie można oczywiście zapomnieć, że biorą udział w procesie przemiany tłuszczów, węglowodanów i białek.
Dlaczego warto spożywać zielone warzywa suszone?
Należy mieć świadomość, że zielone warzywa się niezwykle bogate w luteinę, która bardzo pozytywnie oddziałuje na wzrok. Ponadto w składzie zielonych warzyw można znaleźć kwas foliowy, witaminy K, C, a także potas. Warto zaznaczyć, że wspomniany kwas foliowy jest konieczny do właściwego funkcjonowania układu nerwowego.
Zielone warzywa są nie tylko niskokaloryczne, ale również rekomendowane w trakcie odchudzania się. Mogą także bardzo pomóc wszystkim osobom, które zmagają się z nieświeżym oddechem. Do atutów warzyw w omawianym kolorze trzeba również zaliczyć przyczynienie się do łagodzenia stanów zapalnych. Zdecydowanie wspomagają pracę wątroby. Wśród najbardziej wartościowych warzyw zielonych trzeba wymienić: kapustę włoską, brukselkę i zielony groszek.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..