Foods

Dlaczego warto jeść chrzan?

Chrzan tarty nie od dzisiaj gości na polskich stołach. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego Wielkanocy. Co więcej chrzan ma wiele właściwości prozdrowotnych, które znane są ludziom od tysięcy lat.

Kilka ciekawostek na temat chrzanu!

Chrzan tarty jadł chyba każdy z nas. Tego charakterystycznego smaku i zapachu nie da się pomylić z niczym innym. Jednak tak naprawdę bardzo nie wiele wiemy na temat chrzany. A szkoda bo to bardzo ciekawa roślina… Chrzan pospolity możemy spotkać na terenie praktyczni całej Europy i Azji. Jest to wieloletnia bylina z rodziny kapustowatych. Chrzan pospolity ma intensywny smak i zapach. Korzeń chrzanu jest bogaty w witaminę C rozpuszczalną w wodzie. A zatem jest też silnym antyoksydantem. Dlatego pomaga nam w walce z wolnymi rodnikami, a te ostanie odpowiadają między innymi za pojawienie się zmarszczek na naszej skórze. Oprócz tego chrzan stymuluje nasz układ odpornościowy, ma działanie antynowotworowe.

W chrzanie znajdziemy takie substancje, jak izotiocyjanian i synigryna. Naukowo udowodniono, że mają właściwości przeciwutleniające, stymulują wytwarzanie białych krwinek w naszym ciele, a to właśnie one w dużej mierze odpowiadają za odporność naszego organizmu. W chrzanie znajdziemy całkiem dużo witaminy B. Ma ona ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie komórek naszego ciała. Dodatkowo niedobory witaminy B negatywnie wpływa na nasze codzienne samopoczucie.

Naturalny lek dla każdego z nas

Syrop chrzanowy pomoże nam gdy borykamy się z chorobami układu oddechowego. Wyjątkowo aromatyczne opary chrzanu pomagają udrożnić zatkane zatoki. Dzięki temu są one dokładnie oczyszczone, znikają nieprzyjemne bóle głowy. Pomoże też w walce z uporczywym kaszlem czy katarem.

Chrzan jest też naturalnym antybiotykiem, dlatego warto go regularnie spożywać, jeśli borykamy się z częstymi zapaleniami układu moczowego. Po tarty chrzan powinny sięgać także kobiety w ciąży. A to dlatego, że w tej niepozornej roślinie znajdziemy sporo kwasu foliowego. A to właśnie ta substantywacja pozytywnie wpływa na rozwój płodu, Zapobiega też ewentualnym wadom rozwojowym. Dlatego przyszłe mamy powinny włączyć chrzan do codziennego jadłospisu.

Podsumowując nasz swojski chrzan to bardzo niedoceniona roślina, która skrywa w sobie wiele witamin i mikroelementów. Chrzan pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, pomaga walczyć z infeudacjami. Naturalnie wzmacnia odporność . Dlatego warto go spożywać regularnie. Zwłaszcza, że chrzan sam w sobie jest dość nisko kaloryczny.

Show More

Powiązane wpisy

Zobacz rownież

Close
Back to top button
Close