Przetwory

Do czego wykorzystać grzyby?

Wraz z nadejściem września w powietrzu wyraźnie zaczyna być odczuwalna charakterystyczna, jesienna aura. Ta niezwykła pora roku to wysyp owoców, kolorowych liści i oczywiście grzybów. Wybierając się na grzybobranie, rzadko kiedy zastanawiamy się, w jak wielu różnych wydaniach można podać grzyby. Poniżej garść inspiracji kulinarnych.

Podgrzybki marynowane w occie


Marynowane grzyby to popularny i praktyczny sposób na wykorzystanie i zakonserwowanie grzybów. W tej roli idealnie sprawdzą się smaczni przedstawiciele rodziny borowikowatych czyli, znane wszystkim grzybiarzom, podgrzybki. Okres przydatności do spożycia podgrzybków marynowanych w occie, a także wszystkich innych marynowanych produktów, wynosi nawet do roku od ich przygotowania!

Podgrzybki marynowane w occie mogą więc zagościć na wigilijnym i wielkanocnym stole, a także posłużyć za zimną przystawkę podczas wielu, różnych imprez. Przygotowując marynowane grzyby pamiętajmy o pasteryzacji, która uszczelni słoiki i zapobiegnie przedwczesnemu zepsuciu się przetworów.

Pasta grzybowa


Rzadziej spotykanym, a równie smacznym sposobem podania grzybów będzie przygotowanie pasty, którą wykorzystamy do smarowania chleba. Pastę z grzybów można przygotować zarówno ze świeżych, jak i uprzednio namoczonych, suszonych grzybów.

Kremowa pasta grzybowa o wyrazistym smaku, podana na chrupiącym pieczywie z dodatkiem plastra cebuli, będzie pysznym uzupełnieniem jesiennych i zimowych śniadań lub kolacji.

Jajecznica z grzybami


Ostatnia propozycja z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy cenią sobie mało skomplikowane i łatwe do wykonania przepisy. Grzyby bardzo dobrze komponują się z jajkami, a zarazem ich smak jest subtelnie podbijany podczas smażenia. Przygotowanie jajecznicy z własnoręcznie zebranymi grzybami będzie strzałem w dziesiątkę dla każdego kulinarnego laika.

Smażąc grzyby na maśle warto pamiętać o dodaniu do masła niewielkiej ilości oleju, która zapobiegnie spaleniu się masła. Podobnym do jajecznicy, smacznym daniem będzie także omlet z grzybami.

Show More
Back to top button
Close