Granitory – czym są te maszyny i do czego służą?
Granitory stają się pożądanym sprzętem w renomowanych restauracjach, a także w barach i w wielu innych punktach gastronomicznych. Dzięki nim można przygotować pyszny i efektowny deser, który na długo pozostanie w pamięci. Zakres ich funkcji bywa różny, w zależności od rodzaju takiej maszyny czy producenta, który ją oferuje. Czym konkretnie są granitory i jakie jest ich zastosowanie?
Czym są granitory?
Granitory to nowoczesne maszyny do robienia sorbetów, czyli chłodnych deserów owocowych przypominających swoją konsystencją lody. Każdy granitor to przede wszystkim maszyna do sorbetów – można w jednym cyklu przygotować porcję, która wyniesie nawet kilka litrów, w zależności od tego, jak duży jest zbiornik. Maszynka do sorbetów staje się istotnym elementem wyposażenia różnych miejsc, w których serwowanie deserów odgrywa ważną rolę. Coraz częściej jest potrzebna w punktach nastawionych na klientów, którzy chcą się ochłodzić deserem podczas letnich upałów.
Co można zrobić za pomocą granitorów?
Korzystając z granitorów, można przygotować tak naprawdę nie tylko sorbet. Maszyna do sorbetów może być takim urządzeniem tylko z nazwy, a faktycznie będzie nadawać się także do zrobienia wielu innych pozycji w karcie dań. Zatem oprócz owocowego deseru w stylu sorbetu, przydaje się, jeśli wśród zamawiających są osoby preferujące mrożoną kawę czy herbatę. Zakres dań i napojów deserowych może być więc całkiem spory w zależności od tego, jaką maszynkę do sorbetów się weźmie pod uwagę.
Czy granitory są proste w użytkowaniu?
Jednym z tych czynników, który sprawia, że popularność granitorów wciąż rośnie, jest niewątpliwie prosta obsługa. Maszyna do sorbetów ma bowiem bardzo prosty panel, na którym znajduje się zwykle raptem kilka przycisków. Nawet jeśli ktoś ma do czynienia z maszynką do sorbetów po raz pierwszy, w parę chwil dosłownie uda mu się zapoznać z instrukcją obsługi i nie popełnić żadnego błędu podczas przygotowywania deseru.
Niepotrzebne jest więc przeszkolenie pracowników w punkcie gastronomicznym, który przyciąga odbiorców lubujących się w chłodnych i mrożonych deserach. Jednocześnie są to urządzenia funkcjonalne, ponieważ można za ich pomocą przygotować sorbet czy napój o różnym stopniu schłodzenia, a niekiedy też umożliwiają utrzymanie tego deseru w odpowiedniej temperaturze przez wiele godzin.