Jak zorganizować sprzedaż jedzenia na wynos? Zacznij od pojemników jednorazowych!
Sprzedaż jedzenia na wynos jest ciekawym pomysłem na biznes. Zorganizowanie dowozu do klienta może być szansą na rozwój dla tradycyjnych restauracji i punktów gastronomicznych. O czym trzeba pamiętać? Najważniejsze są pojemniki jednorazowe dopasowane do specyfiki poszczególnych dań. Plastik nie jest już mile widziany. Są jednak dobre i tanie alternatywy.
Opakowania z kartonu
Karton jest materiałem, który zawdzięcza swoją popularność niskiej cenie. Zaletą kartonu jest stosunkowo wysoka wytrzymałość. Z kartonu wykonywane są pudełka, które znamy z pizzerii. Kartonowe pudełka do pizzy posiadają możliwość personalizacji. Każda hurtownia opakowań jednorazowych ma już zazwyczaj w swojej ofercie możliwość zamówienia pojemników kartonowych z nadrukiem. Nawet niewielka pizzeria może zbudować swoją markę dzięki kartonom z nadrukiem.
Opakowania z trzciny cukrowej
Karton jest sprawdzonym sposobem na zapakowanie pizzy. Zamówienia złożone z kilku potraw potrzebują jednak innych rozwiązań. Pojemniki jednorazowe powinny być wyposażone w dopasowane przegródki. Dobrze sprawdzą się w tym segmencie opakowania jednorazowe z trzciny cukrowej. Z tego materiału produkowane są wszystkie jednorazowe menuboxy wykorzystywane w transporcie zamówień składających się z wielu potraw. Mamy do dyspozycji również menuboxy bez przegródek. Jednak najpopularniejsze są menuboxy trójdzielne.
Opakowania z papieru
Papier może nie kojarzyć się z ekologią. Jest to jednak materiał, który łatwo można powtórnie wykorzystać. Dlatego papierowe opakowania jednorazowe mogą zostać również uznane za ekologiczne. Co mamy do dyspozycji? W tej grupie znajdziemy między innymi papierowe torebki. Można je wykorzystać na przykład do podania frytek. Sprawdzą się również do zabezpieczenia produktów pochodzących z cukierni. Z papieru mogą zostać wykonane duże torby, w których zamówienie zostanie łatwo i szybko przekazane klientowi. Dobra hurtownia opakowań jednorazowych dostarczy wielu inspiracji związanych ze sposobami pakowania zamówień.
Podsumowanie
Organizacja sprzedaży jedzenia na wynos jest trudnym zadaniem. Dużym wyzwaniem może być odpowiedni dobór pojemników i opakowań jednorazowych. Na szczęście w ofercie każdej hurtowni znajdziemy wiele pomysłów zgodnych z ekologicznymi trendami.