Jakie są różnice między papierem woskowanym a pergaminem?
Papier do pieczenia może być papierem woskowanym lub pergaminem. Oba rodzaje papierów wykorzystywane są w kuchni do prac związanych z przygotowaniami poszczególnych dań. Żywność w kontakcie z tego typu papierami jest całkowicie bezpieczna i bardzo dobrze się zachowuje podczas jej obróbki. Najczęściej papier pergaminowy kojarzony jest z pieczeniem ciast. Jednak gospodynie domowe wykorzystują go także do gotowania, przechowywania i mrożenia poszczególnych produktów.
Co można powiedzieć o papierze woskowanym?
Papier do pieczenia może być papierem woskowanym, oznacza to, że jego struktura została pokryta małą ilością wosku lub parafiny. Taki papier poddawany jest procesowi super kalandrowania, czyli procesowi kompresji. W wyniku takich procesów jest on bezbarwny, wręcz przezroczysty. Taki papier jest wodoodporny, ale nie można go użyć w piekarniku, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury stopi się warstwa wosku, którym został on pokryty. Dlatego najczęściej tego typu papier wykorzystywany jest do przechowywania żywności i do jej mrożenia.
Co wiedzieć trzeba o papierze pergaminowym?
Produkcja pergaminu do pieczenia odbywa się w ten sposób, że poszczególne arkusze takiego papieru są kąpane w kwasie siarkowym. W wyniku takiego procesu, papier staje się materiałem odpornym na bardzo wysokie temperatury. Taki papier nie przykleja się do blachy czy do formy do pieczenia. Idealnie zachowuje się w kontakcie z żywnością.Pergamin do pieczenia nie pozostawia żadnego posmaku w przetwarzanej w nim żywności. Jest neutralny. Można go używać w piekarniku, zamrażarce, na grillu czy w kuchence mikrofalowej.
Kuchenni pomocnicy
Pergamin do pieczenia jak i papier woskowany są bardzo pomocni w przygotowywaniu ciast, deserów czy innych potraw w kuchni. Gospodynie domowe i nie tylko, bardzo chętnie sięgają po tego typu papiery. Potrawy w nich przyrządzane są bardzo dobrze zabezpieczone, a i nic nie dzieje się z naczyniami, w których dane dania są przygotowywane. Każdy rodzaj tych papierów jest także przykładem ekologicznego produktu, co w dzisiejszych czasach jest bardzo ważne.W zasadzie w każdej kuchni i całkowicie profesjonalnej i amatorskiej znaleźć dzisiaj można rolkę lub arkusze odpowiedniego papieru do pieczenia.