Foods

Kulinarne zastosowania aronii

Jesień to ciężki okres dla wielu z nas. Z niewiadomych do końca przyczyn organizm po lecie osłabia się. Spadek odporności nierzadko wiąże się ze wzrostem podatności na różnego rodzaju infekcje. Na pewno warto bronić się przed chorobami na wszelkie możliwe sposoby. Najlepiej wykorzystywać do tego najbardziej naturalne metody, a nie łykać podejrzane suplementy na podniesienie odporności.

Naturalne metody wzmocnienia odporności

Dostępne na rynku suplementy na wzmocnienie odporności bardzo często bazują na konkretnych roślinach. Wyciąg z czosnku, żen-szenia czy aronii – to wszystko znaleźć można w środkach farmakologicznych. Oznacza to, że można również po prostu wykorzystywać tego typu rośliny, dla wzmocnienia organizmu. Dobrym pomysłem jest na przykład jedzenie ząbka czosnku co dzień wieczorem, picie naparu z liści malin czy dodawanie aronii do mięsa. Doskonale sprawdzi się również pocie naparu z bratka, który również podnosi odporność.

Właściwości soku z aronii

Chyba każdy dobrze wie, że sok z aronii to jedno z najskuteczniejszych rozwiązań, jeśli chodzi zarówno o podniesienie odporności, jak i na walkę z chorobą. Te małe, niepozorne owoce są bogatym źródłem biflawonoidów, które z kolei zwalczają wolne rodniki i chronią nasz organizm przed wirusami i bakteriami. Zawartość witamin C i E doskonale wpływa na podniesienie bariery ochronnej naszego organizmu. Co ciekawe, aronia wpływa również pozytywnie na odchudzanie, pomaga regulować poziom cukru we krwi, a także wykazuje dobroczynne działanie na skórę, włosy, paznokcie.

Kulinarne zastosowania aronii

Nie da się ukryć, że smak owoców aronii pozostawia wiele do życzenia. Surowe owoce nie powinny być jedzone. Dopiero po poddaniu obróbce termicznej są one całkiem smaczne. Najpopularniejszym zastosowaniem przetworów z tego owocu jest aronia do mięsa. Dodawać ją można zwłaszcza do dziczyzny. To niesamowicie pyszny dodatek, który podkreśla smak mięsa. Niektórzy stosują dżem z aronii do innych dań, również tych na słodko. Może to być dodatek do jesiennej herbatki, ciasta drożdżowego czy nawet kanapek.

Jak zrobić dżem z aronii?

Warto co roku przygotować choć kilka słoików z konfiturą z aronii. Dla większości osób problemem nie jest samo jej przygotowanie, a znalezienie owoców tego krzewu. Najlepiej zbierać je, gdy są oddalone od ulicy. Wówczas nie ma problemu z zanieczyszczeniami. Dżem gotuje się jak każdy inny. Po umyciu owoców, gotuje się je z cukrem żelującym. Warto przygotować je jesienią, aby zimą cieszyć się wyjątkowym smakiem, jaki dodaje aronia do mięsa

Show More

Powiązane wpisy

Zobacz rownież

Close
Back to top button
Close