Metody suszenia warzyw
Suszenie to bardzo znana metoda utrwalania żywności, znana od wieków. Później została wyparta przez mrożenie. Obecnie suszone warzywa i owoce ponownie wracają do łask. Przede wszystkim zachowują więcej wartości odżywczych, wspierają odchudzanie, są bardzo łatwe w użyciu.
Dlaczego warto używać suszonych warzyw?
Suszone warzywa to bardzo praktyczny produkt w każdej kuchni. Najlepiej sprawdzają się w okresie zimowym, kiedy świeże warzywa są trudno dostępne lub niskiej jakości. Można wykorzystać je także w lecie, kiedy chcemy szybko przygotować obiad. Wystarczy dorzucić je do zupy, sosu lub mięsa, by podkreślić ich smak.
Suszone warzywa dają w kuchni wręcz nieograniczone możliwości zastosowania. Mieszanka warzywna jest doskonałym dodatkiem do potraw, natomiast chipsy warzywne to bardzo dobra przekąska niskokaloryczna.
Suszone warzywa zachowują wszystkie właściwości warzyw świeżych. Wyjątek stanowi witamina C, która ulega zniszczeniu podczas każdej obróbki termicznej.
Jak suszyć warzywa?
Do suszenia należy wybierać tylko owoce zdrowe, jędrne i świeże. Nie należy przetrzymywać ich przez kilka dni w lodówce, bo po prostu zwiędną. Przed suszeniem warzywa należy obrać i pokroić na kawałki odpowiedniej wielkości. Do mieszanki warzywnej powinny być pokrojone w drobną kostkę, na chipsy powinny być to plasterki. Do przygotowania zupy można suszyć większe kawałki warzyw.
Do suszenia warzyw można wykorzystać jedną z trzech metod:
– suszenie na słońcu,
– suszenie w piekarniku,
– suszenie w specjalnej suszarce elektrycznej.
Suszenie na słońcu jest najbardziej naturalne, szczególnie pomidory nabierają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Niestety ze względu na pogodę nie zawsze jest możliwe.
Suszenie w piekarniku dostępne jest dla każdego. Warzywa należy rozłożyć na blachach wyłożonych papierem. Drzwiczki piekarnika muszą zawsze być uchylone, by woda mogła odparować. Suszenie powinno przebiegać powoli w średniej temperaturze, najczęściej trwa kilkanaście godzin.
Najlepszym sposobem jest suszenie warzyw w suszarce elektrycznej. Wystarczy rozłożyć warzywa lub owoce na specjalnych sitkach i włączyć suszarkę na odpowiedni program. Po kilku godzinach należy przełożyć dolne sitka do góry. Warzywa będą równo ususzone i nie ma możliwości ich spalenia. Potem należy przechowywać je w szczelnym pojemniku.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..