Foods

Narzędzia przydatne podczas tynkowania i dekorowania tortów

Zwykły człowiek, niemający większego doświadczenia w cukiernictwie, jest w stanie zupełnie sam przygotować wyśmienity tort – tort i smaczny, i ładny. Odkąd rynek narzędzi kuchennych został przepełniony praktycznymi przyborami, pieczenie stało się całkiem łatwe, a już na pewno przyjemne. Oto krótka lista przyrządów, które rzeczywiście warto mieć.

Szpachelka do ciasta

Z wyglądu przypomina trochę metalową łopatkę, czyli bliżej jej do narzędzia budowlanego, niżeli tego kuchennego. Może mieć dowolną szerokość i dowolną grubość. Każdy tutaj musi sam dojść do tego, z jakim narzędziem pracuje mu się najlepiej.

Jeżeli taką szpachelką do ciasta chce się nakładać kremy i polewy, a następnie rozprowadzać je na powierzchni biszkoptów, warto jednak wybrać tę o delikatnie wygiętej budowie. Idealnie odnajdzie się ona właśnie w takiej roli.

Wsporniki do tortów

Nazywane też rurkami bądź tubami wzmacniającymi. Wykorzystywane do przygotowywania wszelkiego rodzaju tortów piętrowych. Zapewniają nieocenioną pomoc, ponieważ sprawiają, że poszczególne biszkopty nie muszą utrzymywać się bezpośrednio na sobie, gdyż ich ciężar zostaje rozmieszczony właśnie na wspornikach.

Bez tych drobnych, aczkolwiek super praktycznych elementów niemożliwe byłoby wykonanie większego i cięższego tortu, składającego się z dwóch, trzech czy czterech pięter. To takie stabilizatory. Najczęściej używa się ich w profesjonalnych zakładach cukierniczych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je również w domowych warunkach.

Szpachelka do wygładzania kremu

Trochę przypomina pierwsze wymienione narzędzie, ale jest od niego mniejsza i ma prostszą budową (bez żadnych wygięć). Nie służy przy tym do nakładania kremu. Ta szpachelka do ciasta ma go po prostu idealnie wygładzać.

Używa się jej pod sam koniec tynkowania tortu. Najlepiej radzi sobie z kremami wykonanymi z masła bądź margaryny, czyli tymi dość zbitymi.

Podkłady pod tort

Inaczej mówiąc – podstawki, na których można umieścić przygotowany wypiek, aby zaraz potem przejść do smarowania go kremami czy rozsmarowywania na nim polewy. Podkłady ułatwiają prace dekoracyjne. Dzięki nim tort staje się bardziej stabilny, tak więc łatwiej i sprawniej można się z nim obchodzić.

Ponadto każdy taki podkład ułatwi transport gotowego wypieku. Produkt ten kosztuje grosze, a jednak jest bardzo praktyczny.

Szpachelka do ciasta dostępna jest w ofercie Gastrosilesia.pl.

Show More

Powiązane wpisy

Zobacz rownież

Close
Back to top button
Close