Odpowiedni sposób pakowania warzyw i owoców
Pakowanie produktów spożywczych wydaje się dość dobrze zorganizowaną kwestią, ale wciąż można sporo poprawić. Zamiast przechowywać warzywa czy owoce w plastikowych siatkach czy pojemnikach, możliwe jest wykorzystanie opakowań biodegradowalnych. Są one ekologiczne i po użyciu można je w bezpieczny sposób zutylizować lub zrecyklingować.
Dlaczego Opakowania ekologiczne nadają się do warzyw i owoców?
Zdrowe i pachnące warzywa, owoce oraz estetycznie dopasowane opakowania biodegradowalne to wręcz idealne połączenie. Rodzaj opakowania może zachęcać do zakupu i jednocześnie ułatwiać kupującemu pozostanie przyjaznym dla środowiska. Większość takich pojemników lub woreczków można wyrzucić do właściwego kontenera albo np. wykorzystać ponownie w gospodarstwie domowym.
Producenci opakowań wymyślają wiele atrakcyjnych wzorów i szablonów specjalnie dla przemysłu spożywczego. Owoce i warzywa prezentują się dużo ładniej w pojemniku nawiązującym do ich wyjątkowego smaku. Niekiedy też cechą opakowania jest np. zapewnianie świeżości na dłużej, w odróżnieniu od woreczków i pojemników z tworzyw sztucznych. Wystarczy postępować zgodnie z zaleceniami producenta.
Warzywa i owoce na wynos oraz gdziekolwiek indziej
Ciekawie zaprojektowane, naczynia jednorazowe ekologiczne mogą świetnie sprawdzić się w placówkach gastronomicznych. Można w nie pakować owoce, warzywa oraz wszelkie potrawy z nich na wynos albo na miejscu. Opakowania ekologiczne goście mogą wyrzucić w bezpieczny sposób po zakończeniu posiłku. Niektóre nadają się na kompost i nie trzeba ich nawet oddzielać od pozostałości jedzenia. Zabrane w opcji na wynos można wyrzucić do kosza albo wykorzystać w gospodarstwie domowym – przeważnie nawet te jednorazowe mogą jeszcze przez jakiś czas przysłużyć się do jakiegoś celu (są nawet poradniki w internecie, w jaki sposób ich używać).
Bardzo często opakowania biodegradowalne funkcjonują jak wszystkie inne. Ich estetyczny wygląd i specjalna rola nie uniemożliwiają nadrukowania składu produktu czy informacji związanych z producentem. Naczynia jednorazowe ekologiczne mają przynajmniej jedną powierzchnię, na której umieszcza się np. logo oraz inne istotne oznaczenia. Z uwagi na funkcjonalność i estetykę może to być pokrywka lub dno.