Piec konwekcyjno parowy – moda i wygoda
Wszyscy zainteresowani gastronomią, to jest kucharze, restauratorzy i właściciele lokali wiedzą, że moda i trendy dosięgają także jedzenia. Jak jedzą współcześni ludzie i czego szukają wśród oferowanych menu? Przede wszystkim zdrowej żywności. Jak piec konwekcyjno parowy wpływa na jakość serwowanych dań? Czy pomaga lokalowi utrzymać się na fali bieżących trendów?
Co w piecu to na talerzu
Zdrowa żywność, wbrew pozorom nie jest nudna. Nie zamyka się w jednej formie przygotowywania potraw. Jest wszechstronna i kolorowa. Piec konwekcyjno parowy, jako profesjonalny sprzęt nowej technologii umożliwia gotowanie, pieczenie, smażenie, grillowanie, duszenie i odgrzewanie potraw. Okazuje się to pełną gamą funkcji, które zadowalają wszystkich szefów kuchni oraz właścicieli, którzy dzięki temu urządzeniu mogą przedstawić gościom pełnowartościowe i bogate menu.
Na talerzu oczywiście ważny jest smak i aromat, ale nie ma co ukrywać, że postawione przed klientem danie musi też wyglądać. Dzięki wytwarzanej wewnątrz pieca parze wodnej i cyrkulacji ciepłego powietrza, przygotowywane produkty spożywcze nie tracą wartości odżywczych, ale też zachowują soczysty kolor i nie ulegają wysuszeniu.
Nowa era komercyjnego gotowania
Piec konwekcyjno parowy z powodzeniem zastępuje wiele sprzętów gastronomicznych, stając się ulubieńcem szefa kuchni. Patelnie, parownice lub brytfanki mogą odejść w zapomnienie, a długi czas oczekiwania, spędzony nad kuchenką w trosce o to, aby potrawa się nie przypaliła, znacząco ulega skróceniu. Zyskuje na tym pracownik i goście.
Obecność pary wodnej, która dogłębnie i szybko wnika w strukturę potraw sprawia, że oszczędność czasu oczekiwania jest odczuwalna. Finalne danie natomiast prezentuje się soczyście, a zapach jest urzekający.
Odgrzewane nie oznacza gorsze
Najbardziej cenioną funkcją pieca konwekcyjno parowego w małej, średniej i dużej gastronomii jest zasada regeneracji, która umożliwia efektywne odgrzewanie potraw. Jedna sztuka mięsa, która nie została wydana za pierwszym razem może być podana w późniejszym czasie, co jest wykorzystywane szczególnie podczas imprez okolicznościowych typu wesela. Jak działa funkcja?
Duża ilość pary wodnej automatycznie wytwarza wysoki poziom wilgotności. Dochodzi do szybkiego odgrzania potrawy, z jednoczesnym zachowaniem wszystkich jest walorów. Danie nie ulega wysuszeniu, ani zmianie smaku czy koloru.
Piec konwekcyjno parowy dostępne są w ofercie Gastroprodukt.pl