Lokale

Podłogi do gastronomii – co warto o nich wiedzieć?

Przytulny klimat w restauracji jest bardzo ważnym aspektem, dlatego też nie można również pominąć wyboru odpowiedniej podłogi.

Podłogi w gastronomii mają ogromne znaczenie

Oprócz tego, że świetnie dopasowana podłoga pomaga zachować bezpieczeństwo wśród jej użytkowników, to także jeszcze dodaje uroku całości lokalu, w którym się znajdzie. Dobrze jest też pamiętać o różnych detalach, które mogą wyróżnić podłogę w lokalu. Należy jednak też pamiętać o danych technicznych, jak na przykład o wiele większe natężenie ruchu, niż w prywatnym mieszkaniu, dlatego też podłoga musi być bardzo wytrzymała. Warto też wybrać taką podłogę, która jest odporna na różnego rodzaju zarysowania oraz zadrapania.

Jaka podłoga do restauracji sprawdzi się najlepiej?

Świetnie będą pasowały podłogi drewniane, panele winylowe czy też lamele. Należy mieć na uwadze, iż podłogi, które są wykonane z drewna, są bardzo odporne na różne czynniki zewnętrzne, jak i na plamy oraz wilgoć lub wysoką temperaturę. Można również postawić na ponadczasowe płytki, które fantastycznie dopasują się do każdego pomieszczenia i są łatwe w czyszczeniu.

Jak często myć podłogi w restauracji?

Dobrze jest, aby podłoga w restauracji była cały czas czysta, gdyż dzięki temu goście chętniej będą chcieli spędzić czas w lokalu. Warto czyścić podłogę regularnie przed otwarciem i przy zamykaniu restauracji. Natomiast podczas deszczowej pory oraz w zimę warto myć podłogę nieco częściej, by nie powstawały na niej plamy z błota czy śniegu. Dobrze używać do podłogi specjalnych środków chemicznych, które bez trudu poradzą sobie z największym brudem.

Jak często wymieniać podłogi w restauracji?

Podłogi do restauracji powinno wybierać się tak, aby nie były one wymienianie zbyt często. Warto zainwestować w materiał, który będzie mógł się trzymać bez problemu przez wiele lat. Dzięki temu inwestor może się odbić również finansowo po zainwestowaniu w odpowiedni materiał na podłogę.

Dobrze jest pamiętać, że podłogi do restauracji mogą być wybrane również pod wymiar, co jest niewątpliwie ich zaletą, dzięki czemu dopasuje się odpowiedni materiał do danego metrażu lokalu. Warto też dodać, iż Podłogi w gastronomii muszą spełniać wszystkie wymogi sanepidu, by lokal mógł zostać otwarty.

Show More

Powiązane wpisy

Back to top button
Close