Business

Poznaj restaurację “od kuchni”.

Bez względu na to, czy włoska, czy azjatycka, a może po prostu polska – każdy ma swoją ulubioną kuchnię. W zależności od tego, jak często lubimy stołować się na mieście, zawsze znajdzie się restauracja, do której z chęcią wracamy. Dla tych bardziej i mniej ciekawych zagadkę stanowi zaplecze, czyli jej serce – kuchnia.

Urządzenia i maszyny stosowane w restauracji.

Jadłodajnie wytwarzają duże ilości posiłków. Dość często kucharzom poci się czoło pod czapką kucharską w natłoku zamówień (tych na miejscu i na wynos). Żeby ułatwić i usprawnić im pracę, w kuchni znajdują się dużo większe kuchenki z kilkoma palnikami. Są one idealne na ogromne, nawet i stulitrowe garnki. Zlewów również jest kilka, aby pomieścić brudne naczynia, których rychło przybywa.

Skończyły się czasy, kiedy czapka kucharska na głowie pracownika smutnie spogląda na wór ziemniaków do obrania. Szczęśliwie, nie musi on obierać ich ręcznie. Pomoże mu specjalna maszyna do obierania kartofli. Takie same pomoce istnieją również do szatkowania czy tarcia na wióry dużej ilości warzyw, dzięki specjalnie do tego przeznaczonej maszynie.

Gromadzenie i przechowywanie żywności

Aby jedzenie zachowało odpowiednią świeżość, stosuje się certyfikowane lady chłodnicze i spiżarki. Są one na tyle pojemne, żeby pomieścić wszystkie produkty, te zużywane na bieżąco, jak i te stosowane sporadycznie. Świeże zioła doniczkowe w miejscu pracy idealnie nadadzą się, aby wzbogacić smak i wygląd potraw.

Próżniowe pakowanie jedzenia, które będzie dłużej przechowywane, jest idealnym sposobem, aby zachować jego świeżość i zapobiec utracie smaku. Wydając posiłki na wynos, pakuje się je w opakowania styropianowe, które utrzymują dania w odpowiedniej temperaturze.

Higiena to podstawa

Nie można zapomnieć o prawidłowych warunkach sanitarnych w miejscu pracy z żywnością. Wszyscy pracownicy powinni być zaopatrzeni w fartuchy, czapki kucharskie, rękawiczki czy czepki. W przypadku osób z długimi włosami obowiązkowo należy je wiązać i chować (powinna je zakrywać czapka kucharska).

Kiedyś istniało przekonanie, że im wyższa czapka kucharska, tym bardziej zasłużony kucharz. Obecnie pracownicy mogą wybierać pomiędzy różnymi wariantami nakrycia głowy (tzw. budyniówka, bandanka, czy toczek), albowiem najważniejsza jest estetyka i czystość w miejscu pracy.

Czapka kucharskie dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

Show More

Powiązane wpisy

Back to top button
Close