Foods

Pożyteczne właściwości suszu warzywnego. W czym tkwi tajemnica?

Czynność związana z pozbawianiem wody żywności jest bardzo przydatną kwestią, usprawniającą działanie wielu sektorów przedsiębiorstwa zajmującego się przetwórstwem spożywczym. Proces ten pozwala osiągnąć szereg przydatnych właściwości żywności, dzięki czemu może ona być bezpieczniej przechowywana, łatwiej magazynowana czy prościej transportowana.

Co uzyskujemy dzięki suszeniu warzyw i owoców? Podstawowe właściwości suszu

Usuwanie wody z żywności obniża aktywność cieczy, spowalnia różnorodne procesy chemiczne występujące w produktach żywnościowych (np. pleśnienie). Wysuszone owoce i warzywa są trwałe, lekkie i łatwe w przechowywaniu. Są znacznie bardziej odporne na działanie czynników atmosferycznych. Mimo wszystko muszą one być przechowywane zgodnie z przyjętymi normami. Nie mogą znajdować się w środowisku wilgotnym. Susz warzywny nie powinien także znajdować się w miejscach, gdzie odczuwalne są gwałtowne zmiany temperatur. Wysuszone produkty powinny być przechowywane w zacienionym, chłodnym miejscu.

Skąd biorą się suszone owoce i warzywa?

Susz warzywny może być uzyskiwany zarówno za pomocą metod czysto przemysłowych, jak i domowych. W tym pierwszym przypadku mamy do czynienia z rozwiniętą infrastrukturą produkcyjną, co powoduje, iż suszenie jest jednym z wielu procesów przeprowadzanych w takiej placówce. Proces suszenia jest coraz chętniej wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Dzięki takim metodom możemy uzyskać bezpieczną żywność, odporną na działanie drobnoustrojów.

Czy suszenie możemy wykonywać w zaciszu swojego domu? A może lepiej zaopatrzyć się w gotowy susz warzywny?

Suszenie w warunkach domowych nie zawsze jest strzałem w dziesiątkę. Uzyskanie optymalnych warunków do suszenia może być trudne. Mogą być to piekarniki bądź mikrofalówki. Suszenie za pomocą mikro fal gwarantuje zachowanie higieny całego procesu, zwykle warzywa mniej się kurczą, w związku z czym użytkownik może ściślej kontrolować cały proces. W przypadku piekarnika nie zawsze mamy możliwość bezpośredniego podglądu i ingerencji w proces. Nierzadko również urządzenia do pieczenia nie posiadają funkcji bezpiecznego osuszania produktów, zatem proces suszenia powinniśmy wykonywać jedynie w nowoczesnych sprzętach tego typu.

Show More

Powiązane wpisy

Zobacz rownież

Close
Back to top button
Close