Tajniki granitorów i maszynek do sorbetów

Słodki smak lodów, to smak dobrego dzieciństwa. Kwaskowe lub słodkie, orzeźwiające sorbety i granity są prawdziwą ucztą dla zmysłów. Choć można wykonać je ręcznie w domu, rynek oferuje różne rodzaje granitorów oraz maszyn do sorbetów, które przygotują te cudowne, mrożone desery.
Granitory
Granitor z nazwy nawiązujący do wywodzącej się z Włoch granity (mrożonego deseru wykonywanego najczęściej na bazie soków owocowych i słodzonej wody) jest urządzeniem do przygotowywania i schładzania napojów. Granitory są wielofunkcyjne, w związku z czym można w nich robić nie tylko granitę, ale też sorbetto (mrożony jogurt à la shake), lody, mrożone kremy, smoothie, mrożona kawa, koktajle. Nawet te alkoholowe. Któż nie chciałby spróbować lub mieć możliwości sporządzić egzotycznej pina colady, tchnącej meksykańską słodyczą margarity, cytrusowego daiquiri, kubańskiego mojito?
Gabaryt i pojemność granitora powinien być dobierany w zależności od potrzeb i oczekiwanego natężenia ruchu. Można wybierać spośród jedno- lub wielokomorowych urządzeń. Zbiorniki mogą mieć pojemność od 6 do nawet 12 litrów. Dostępne w granitorach funkcje pozwalają na ustawienie pożądanej temperatury w zależności od tego czy napój ma być chłodny, czy zmrożony. W przypadku granitorów wielokomorowych zbiorniki mogą pracować niezależnie od siebie. Takie urządzenie można nie tylko zakupić w celach prowadzenia działalności gastronomicznej, ale też i wynająć do własnego lokalu (np., gdy sprzedajemy mrożone napoje sezonowo) lub na rodzinną czy służbową imprezę. Cena zakupu takiego granitora waha się od 5 do 10 tysięcy złotych, a koszt wynajmu (w zależności od okresu) może wynosić poniżej tysiąca lub kilku tysięcy złotych.
Duże maszyny i mniejsze maszynki do sorbetów
Maszyna do sorbetów jest dostępna zarówno w odsłonie domowej, jak i tej bardziej przemysłowej. Maszyna do sorbetów w lokalach gastronomicznych, podobnie jak granitory, może być wielofunkcyjna i służyć do produkcji szerokiej gamy produktów: lodów, sorbetów, jogurtów mrożonych, shake’ów. Maszynka do sorbetów w odsłonie domowej, w zależności od modelu, może być prostym urządzeniem do robienia sorbetu na bazie mrożonych owoców lub odrobinę bardziej złożonym, pozwalającym również na produkcję klasycznych lodów na bazie mleka. Taka maszynka do sorbetów może kosztować od kilkudziesięciu do kilkuset złotych.