Utrzymanie czystości w lokalach gastronomicznych
Utrzymanie czystości w lokalach gastronomicznych to trudne i czasochłonne zadanie. Wie o tym doskonale każdy, kto kiedykolwiek pracował w kuchni restauracji. Właściwe nawyki związane z pracą pozwalają co prawda ograniczyć ilość powstających zabrudzeń, ale, tak czy inaczej, często sprzątanie to absolutna konieczność.
Dlaczego utrzymanie właściwego poziomu higieny jest tak ważne?
Utrzymanie właściwego poziomu kamieni w przestrzeniach restauracyjnych kuchni jest bardzo ważne, ponieważ przekłada się to bezpośrednio na bezpieczeństwo przetwarzanej tam żywności. Dzięki odpowiedniej dbałości o te kwestie jedzenie przygotowywane w lokalach gastronomicznych jest nie tylko bezpieczniejsze, ale też po prostu lepsze, co na pewno docenią przynoszący zyski klienci.
Jest to również istotne ze względu na przepisy prawa. Co roku organizowane są kontrole, które pozwalają dokładnie stwierdzić, czy poziom higieny w lokalu jest zgodny z przepisami sanitarnymi. W przypadku wykrycia niezgodności właściciel musi liczyć się z koniecznością opłacenia niemałych kar, a nawet zamknięciem biznesu.
Jak sprzątać w restauracji?
W restauracji trzeba sprzątać przede wszystkim skutecznie. Na wyposażeniu powinien znaleźć się na przykład komplet środków czystości – w tym Płyn do usuwania silnych zabrudzeń. Sprzątania powinno odbywać się często – najlepiej na bieżąco. Po skończeniu pracy kuchnia powinna zostać doprowadzona do stanu idealnego.
Oprócz tego załoga musi być odpowiednio przeszkolona. Tylko to gwarantuje, że wszelkie czynności związane z utrzymaniem porządku będą przeprowadzane w sposób prawidłowy. Bez tego nawet najlepszej jakości płyn do usuwania silnych zabrudzeń może okazać się niewystarczający.
Co jeszcze może pomóc?
Istotne jest również właściwe urządzenie kuchni. Wszystkie rzeczy powinny mieć przypisane sobie miejsce. Nic nie może być przechowywane na podłodze ani na blatach, które powinny służyć wyłącznie jako przestrzeń robocza.
Ważny jest też wybór odpowiednich mebli. Blaty i szafki wykonane z wysokiej jakości kwasoodpornej stali są tu podstawą. Czyści się je bardzo łatwo. W przypadku konieczności odczyszczenia zaschniętych plam z tłuszczu, zastosowanie płynu do usuwania silnych zabrudzeń jest najlepszym rozwiązaniem.