Foods

Wartości odżywcze suszonych warzyw

W okresie jesienno-zimowym ciężko kupić niektóre warzywa. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest wykorzystaniem w kuchni suszonych warzyw. Posiadają takie same wartości odżywcze jak świeże warzywa. Możemy kupić już gotową mieszankę warzyw lub ususzyć je samodzielnie.

Metody suszenia warzyw

Jest kilka metod suszenia warzyw. Natomiast trzeba to robić umiejętnie, by nie straciły wartości odżywczych, smakowych oraz koloru. Najpopularniejszą metodą jest wykorzystanie piekarnika. Należy pamiętać, że każde warzywo suszy się w innej temperaturze. Pietruszkę, seler, por należy suszyć w 30 stopniach Celsjusza, a następnie zwiększyć ją do 50. Natomiast marchewkę i buraki możemy suszyć już w wyższej temperaturze – 60 stopniach. Przed suszeniem trzeba dobrze wyczyścić umyć warzywa, można je także obrać.

Przechowywanie suszonych warzyw

Aby warzywa zachowały swoje wartości przez dłuższy czas do suszenia musimy wykurzyć dojrzałe i świeże okazy. Suszone warzywa należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w zaciemnionym miejscu.

Można się zaopatrzyć także w specjalną suszarkę do suszenia warzyw i owoców. W okresie letnim pokrojone warzywa można także suszyć na słońcu. Natomiast przy tej metodzie trzeba uważać na czynniki zewnętrzne, np. silny wiatr.

Wartości odżywcze suszonych warzyw

Odpowiednio przechowywane suszone warzywa mają takie same wartości odżywcze jak świeże. Można je dodawać do zup, sosów, mięsa, sałatek. Warzywa suszone urozmaicą każde danie i nadadzą mu niezwykły aromat.

Suszona marchewka zachowuje beta-karoten, a także posiada witaminę B, E. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu, redukuje procesy trawienne, wpływa pozytywnie na układ nerwowy i krwionośny. Suszona marchewka świetnie smakuje jako przekąska.Równie często suszymy pietruszkę. Można suszyć zarówno korzeń i natkę pietruszki. Suszona pietruszka to bogactwo potasu, wapnia, magnezu, selenu, cyku, fosforu. Pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi, zwiększa odporność organizmu oraz ma pozytywny wpływ na układ moczowy.

Suszony por także zawiera sporą dawkę potasu. Dodatkowo pomaga uporać się z zatruciami pokarmowymi, zwalcza wolne rodniki, pomaga walczyć ze złym cholesterolem oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia wielu chorób, np. nadciśnienia.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..

Show More

Powiązane wpisy

Zobacz rownież

Close
Back to top button
Close