Wyposażenie kuchni

Wędzenie żywności w domu – czy to możliwe?

Pyszne wędliny i sery są uwielbiane przez wielu z nas. Niestety produkty dostępne w sklepach zawierają wiele konserwantów, które mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Dlatego żywność uwędzona w domowych warunkach jest pożądanym smakołykiem.

Czy można uwędzić żywność w domu?

Samodzielnie uwędzone wędliny czy sery są gwarancją smaku i jakości. W trakcie wędzenia żywność zostaje zakonserwowana za pomocą dymu. Poza tym dym wędzarniany działa bakteriobójczo i grzybobójczo.

Dla wielu wędzarnia kojarzy się z dużym urządzeniem posiadającym palenisko i ruszt do wędzenia. Okazuje się jednak, że istnieją urządzenia tego typu, które można wykorzystać w domowych warunkach. Wędzarnie domowe są proste w użyciu, dlatego nawet amator będzie w stanie przygotować za ich pomocą wyśmienite wędliny i sery.

Wędzarnie domowe — tradycyjne

Wędzarnie tradycyjne są bardzo często wybierane przez amatorów wędzonego jedzenia. Można je umieścić w ogrodzie lub na działce. Wyróżnia się wśród nich wędzarnie drewniane i metalowe.

Drewniane wędzarnie wykonane są z drewna wysokiej jakości, są bardzo lekkie, co umożliwia ich przenoszenie. Przed pierwszym użyciem najlepiej zakonserwować urządzenie, aby je chronić przed szkodliwym działaniem warunków atmosferycznych. Takie urządzenia nie oszpecą ogrodowego krajobrazu, wręcz przeciwnie, ładnie się w niego wkomponują. Nadadzą się świetnie dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z wędzeniem.

Metalowe wędzarnie są bardzo stabilne i odporne na warunki atmosferyczne, będą służyć przez wiele długich lat. Są bardzo proste w obsłudze, czyszczeniu i konserwacji, dzięki czemu przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym użytkownikom.

Małe wędzarnie domowe

Istnieją także wędzarnie domowe, które można użyć w domu lub na balkonie. Są niezwykle proste w obsłudze i zajmują niewiele miejsca.
Wędzarnie do kuchni przypominają wyglądem garnek, najważniejszym elementem tego sprzętu jest wężyk, który umieszcza się w okapie lub za oknem, w ten sposób usuwany jest dym i zapach wydobywający się z wędzarni.

Wędzarnie balkonowe to małe, metalowe urządzeniem wyposażone w dwa palniki. Konstrukcja sprzętu sprawia, że łatwo utrzymać go w czystości, a sam proces wędzenia jest szybki i przyjemny.

Wędzarnie domowe dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl

Show More

Powiązane wpisy

Back to top button
Close