Produkty

Ekologiczne opakowania jednorazowe dla gastronomii

Opakowania jednorazowe przyjazne środowisku? To możliwe – jednorazówki nie muszą kojarzyć się wyłącznie z groźnym plastikiem pływającym w oceanach. Używane w gastronomii naczynia i pojemniki produkowane mogą być z surowców przyjaznych środowisku – ekologicznych, w pełni biodegradowalnych.

Czym handluje hurtownia opakowań jednorazowych

To miejsce, gdzie mogą zaopatrywać się podmioty prowadzące punkty gastronomiczne oraz wszyscy, którzy zużywają hurtowe ilości naczyń jednorazowych. Opakowania jednorazowe dla gastronomii to obszerny katalog produktów. Podstawę stanowią naczynia do serwowania posiłków i napojów: kubki, szklaneczki, kieliszki, talerze w różnych rozmiarach, tacki. Dodatkiem są sztućce, mieszadełka, słomki do napojów. Na potrzeby firm sprzedających żywność na wynos produkuje się torebki, koperty, różnego rodzaju kartoniki i pojemniki odkryte lub zamykane.

Jak powstają opakowania jednorazowe dla gastronomi?

Wiele oferowanych w hurtowni naczyń wyprodukowano z plastiku. Najczęściej jest to tworzywo wysokiej jakości, które łatwo poddaje się recyklingowi. Całkowite wyeliminowanie tworzyw sztucznych jest możliwe, ale to kwestia czasu. Coraz częściej klienci restauracji czy barów dokonują świadomych wyborów konsumenckich i żądają pakowania czy serwowania żywności w naczyniach wyprodukowanych z materiałów ekologicznych. Wśród surowców stosowanych do ich produkcji znajdujemy między innymi papier, drewno, skrobię kukurydzianą, trzcinę cukrową, otręby zbożowe.Gastronomia używa także w dużych ilościach naczynia i pojemniki jednorazowe z aluminium: tacki do serwowania dań dwu lub trójdzielne, tacki do grillowania, foremki do wypieków. Aluminium można odzyskiwać w procesie recyklingu i ponownie wykorzystywać do produkcji naczyń lub innych wyrobów.

Jakie zalety mają naczynia i opakowania jednorazowe dla gastronomii?

Naczynia i pojemniki jednorazowe, które oferuje hurtownia opakowań jednorazowych są bardzo funkcjonalne. Można je wykorzystywać podczas imprez plenerowych, do pakowania żywności na dowóz i wynos. Serwowanie w jednorazowych pojemnikach lodów, napojów, granity w upalne letnie dni jest bezpieczne pod względem sanitarnym. Naczynia jednorazowe są lekkie, dość wytrzymałe. Bez obaw o zranienie mogą używać ich małe dzieci czy starsze osoby z dysfunkcjami narządów ruchu.Jednorazowe naczynia są tanie, a dzięki nowym technologiom produkcji są przyjazne środowisku – używanie takich wyrobów jest nawet bardziej pożądane, ponieważ do mycia naczyń, pojemników i sztućców wielorazowych zużywa się ogromne ilości wody.

Show More

Powiązane wpisy

Zobacz rownież

Close
Back to top button
Close