Produkty

Właściwości i zastosowanie suszu warzywnego

Susz warzywny to produkt, który coraz częściej gości w naszej kuchni. Jest świetnym dodatkiem nie tylko do zup, ale także do mięsa i sosów. Nadaje potrawie głęboki i niepowtarzalny smak. Taką mieszankę warzyw możemy kupić gotową w sklepie lub przygotować samemu. Zatem jakie są zalety suszu warzywnego?

Właściwości mieszanki warzywnej

Susz warzywny to coraz bardziej popularny produkt. Suszone warzywa dopełniają smak wielu dań. W sklepach możemy zakupić mieszanki, które składają się tylko z jednego rodzaju warzywa, np. marchewki lub mieszankę kilku. To jaki produkt wybierzemy zależy od naszych upodobań. Suszone warzywa można też przygotować w domowych warunkach. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie ma w nich żadnych konserwantów. Susz warzywny jest bardzo zdrowym dodatkiem. Jest zdrowszy niż popularne mrożone warzywa, ponieważ zachowuje dużej swoje wartości odżywcze. Przede wszystkim nie tracą swoich witamin i minerałów. Aby mieć pewność, że warzywa są dobrej jakości przed zakupem należy przeczytać ich skład. Natomiast warzywa ususzone samodzielne i pokrojone na nieco większe kawałki mogą być alternatywą dla chipsów. Są nie tylko zdrowe, ale też zawierają dużo mniej kalorii, więc można je jeść niemal bez ograniczeń.

Zastosowanie suszu warzywnego

Mieszanka suszonych warzyw posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej możne je dodać do zup i bulionu. Dzięki temu dania będą miały głębszy i aromatyczny smak. Suszone warzywa mogą być także dodatkiem do produktów suchych takich jak: makaronu, kaszy, ryżu.

Suszonymi warzywami można także wzbogacić smak sosu oraz różnego rodzaju mięs. Dzięki tej przyprawie możemy przede wszystkim ograniczyć spożycie soli. Suszone warzywa również nie tracą szybko daty spożycia. Wystarczy je jedynie odpowiednio przechowywać. Przede wszystkim musi to być miejsce suche. Susz warzywny najlepiej przechowywać w szklanych pojemniczkach lub szczelnie zamkniętych słoikach. Możemy także do tego celu wykorzystać foliowe woreczki, również szczelnie zamykane. Dlatego suszone warzywa nawet po otwarciu nie tracą swoich właściwości i aromatu. Dodatkowo takie warzywa nie zajmują dużej przestrzeni w szafkach, a mogą nam posłużyć na kilka miesięcy.

Show More

Powiązane wpisy

Zobacz rownież

Close
Back to top button
Close