Foods

Granita – alternatywa dla lodów i sorbetów

Upalne lato sprawia, że szukamy zacienionych miejsc do schowania się przed promieniami słońca, jak i sposobów na schłodzenie naszego ciała. Każdy ma możliwość wyboru między zimnym napojem, lodami w pucharku czy na patyku bądź sorbetami do picia. Ciekawą opcję wśród tych deserów stanowią również granity napoje.

Czym jest granita?

Granita posiada swoje korzenie we Włoszech, a dokładnie – Sycylii. Jest ona przygotowywana na bazie świeżych owoców bądź świeżo wyciśniętego soku z owoców, wody oraz cukru. Szeroka gama tego deseru oferuje nie tylko smaki owocowe, ale również kawowe, migdałowe oraz jaśminowe granity napoje. Typowo we Włoszech podawana jest ze słodką bułeczką, zwaną briosi.

Różnice między granitą a innymi lodowymi deserami

Pierwszą różnicą odróżniającą granitę od innych podobnych do niej deserów jest konsystencja. Posiada ona ziarnistą i rozdrobnioną strukturę, podczas gdy sorbet do picia jest gładką oraz zmrożoną masą. Ponadto, różnią się one sposobem produkowania. Granita powstaje w wyniku zamrażania wody przy jej ciągłym mieszaniu, bez obecności powietrza. Sorbet z kolei zawiera powietrze, dzięki czemu uzyskuje swoją charakterystyczną strukturę i puszystość. W przypadku granity i klasycznych lodów te pierwsze są zdecydowanie mniej kaloryczne.

Jak przygotowuje się granitę?

Przyrządzenie granity wymaga zastosowania odpowiedniego sprzętu, jakim jest granita maszyna, zwana granitorem. W celu uzyskania różnych wariantów tego deseru producenci wykorzystują przeróżne syropy oraz soki owocowe. Po zmieszaniu ich z wodą powstała masa chłodzona jest w granitorze. Dzięki użyciu maszyny do granity cały proces tworzenia nie jest ani pracochłonny, ani nie zabiera za dużo czasu. W związku z tym deser dostępny jest w wielu lodziarniach, klubach czy restauracjach.

Jak zrobić granitę w domu?

Włoski deser nie jest zbyt trudny w przygotowaniu również w domowych warunkach, więc każdy może zrobić go samemu. Potrzebne będą zaledwie woda, cukier oraz sok owocowy. Na początku zagotowuje się wodę z cukrem a po ostudzeniu mieszaniny dodaje się sok owocowy. Następnie umieszczamy granitę w zamrażarce, mieszając ją co około trzydzieści minut w celu uzyskania ziarnistej konsystencji.

Show More

Powiązane wpisy

Zobacz rownież

Close
Back to top button
Close