Wyposażenie kuchni

Jakie elementy mają największy wpływ na proces składania tortów?

To nie jest tak, że wystarczy mieć porządny rant, by złożyć perfekcyjnie prezentujący się tort. Na ostateczny wygląd wypieku i to, czy łatwo będzie się go dało wznieść, bardzo duży wpływ mają tworzące go elementy składowe. Krem i biszkopt muszą być stabilne. Jeżeli tej stabilności im zabraknie, w niczym nie pomogą nawet ranty cukiernicze.

Po pierwsze – biszkopt

Biszkopt to taka baza każdego cukierniczego wypieku. Niestety często to właśnie on sprawia, że na torcie pojawiają się różne wybrzuszenia i ogólnie rzecz biorąc staje się on nierówny i mało estetyczny. Powody takiej sytuacji są zwykle dwa. Biszkopt najprawdopodobniej albo jest za puszysty, albo został nadmiernie nasączony płynem.

Puchate biszkopty kojarzą się domowymi wypiekami i czymś przepysznym, ale są mało praktyczne w użyciu, albowiem nie potrafią udźwignąć na sobie kolejnych warstw bez utraty własnej objętości. Z kolei nadmiar płynu obniży stabilność ciasta poprzez jego zmiękczenie.

Po drugie – krem

Skoro cechy porządnego biszkoptu mamy już omówione, zanim jeszcze dojdzie do wykorzystania rantów cukierniczych, trzeba zastanowić się nad jakością kremu. On również musi być stabilny, aby utrzymał na sobie kolejne piętra tortu. Opcjonalnie można użyć innego kremu u dołu tortu, a innego na górze – ten występujący w podstawie powinien być oczywiście zwarty, zbity i solidny.

Warto też uważać na sam proces tynkowania tortu, który nie powinien zostać przeprowadzony za wcześnie. Jeżeli wypiek dopiero co został złożony, należy wstrzymać się z kolejnym działaniem na jakieś kilka godzin i dopiero po tym czasie przejść do obkładania go kremem po bokach, aby nie utracić jego formy.

Po trzecie – ranty cukiernicze

Doświadczony cukiernik poradziłby sobie oczywiście i bez takich cukierniczych rantów, ale skoro mają one ułatwiać pracę, warto po nie sięgnąć, zwłaszcza jeśli chce się robić torty na zamówienie lub chce się po prostu zadbać nieco bardziej o ich estetykę.

Rant cukierniczy pozwoli na utworzenie nawet tych najwyższych tortów. Z jego pomocą powstają najbardziej efektowne wypieki wielopiętrowe, które często goszczą na różnych ważnych uroczystościach i rodzinnych imprezach.

Ranty cukiernicze dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

Show More

Powiązane wpisy

Back to top button
Close