Zdrowa żywność

Dlaczego warto wykorzystać w kuchni suszone warzywa?

Wyglądają całkiem niepozornie, ale to dzięki nim potrawa zyskuje na aromacie, kolorze, a nawet konsystencji. Mowa oczywiście o suszonych warzywach, które można zakupić w wygodnych i praktycznych opakowaniach solo lub jako gotową mieszankę i stworzyć z ich pomocą ulubioną przyprawę.

Zbierane w szycie sezonu

Suszone warzywa, podobnie jak mrożonki, pochodzą z pełni sezonu, gdy jest ich najwięcej i są najzdrowsze. Dzięki właściwiej obróbce, tj. suszeniu w odpowiednich warunkach, zachowują swój smak, kolor i wartości odżywcze, a tracą jedynie na swojej objętości i ciężarze. Dzięki temu również bardzo łatwo się je przechowuje – wystarczy kuchenna szafka.

Pakowane są w wygodne i praktyczne opakowania. To, jakie warzywa znajdą się w torebce, zależy od producenta. Można znaleźć wśród nich warzywa solo, np. sam buraczek, cebulka, cukinia lub papryka, a także gotowe mieszkanki, w których znajdziemy takie składniki jak: marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, pasternak, natka, buraczek i lubczyk. Wybór zależy od osobistych preferencji smakowych i potrzeb.

Do czego można wykorzystać warzywny susz?

Przede wszystkim można z ich pomocą przyrządzić autorską i uniwersalną jarzynkę, którą dodawać będziemy do każdej zupy i bulionu. Taka przyprawa poprawi nie tylko smak i kolor naszej zupy, ale również jej konsystencję.

Jednak zupy i buliony to nie jedyny sposób na zastosowanie suszonych warzyw. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do sosów, gulaszów, zapiekanek i na przykład jarskich gołąbków. Są także idealnym dodatkiem do kasz.

Także dania mięsne zdecydowanie zyskają na smaku, gdy wykorzystamy do ich przyrządzenia suszone warzywa. Mogą być również składnikiem wszystkich farszów do pierogów, krokietów czy naleśników.

Zalety suszonych warzyw

Posiadają one cały szereg zalet, z których najważniejsze to przede wszystkim wartości odżywcze. Zawierają duże ilości mikro i makroelementów, a także błonnik, czym przyczyniają się do poprawy naszej przemiany materii, a także na przykład obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Ich zaletą jest także wyjątkowy smak i aromat. W ususzonej postaci ich smak jest jeszcze bardziej skoncentrowany i wyrazisty. Nawet nieduża ilość uczyni ze zwykłej potrawy aromatyczne i o wyjątkowej barwie danie dla całej rodziny.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..

Show More

Powiązane wpisy

Back to top button
Close