Zdrowa żywność

Urządzenia wykorzystywane do produkcji lodów

Zdajemy sobie sprawę z tego, że lody wytwarza się przy pomocy odpowiednich maszyn. Zwykle kojarzymy automaty do lodów jako te urządzenia, które dostarczają pyszne i efektownie wyglądające lody. Nie są to jednak jedyne urządzenia, dzięki którym można wytworzyć smaczne lody dla klientów lub dla zaproszonych gości do swojego mieszkania bądź domu.

Standardowe automaty do lodów

Do standardowych automatów do lodów można zaliczyć te maszyny, które służą przede wszystkim wytwarzaniu tego specjału głównie na wiosnę i lato. Wyróżnia się nadblatowe automaty do lodów, które nie mają zbyt dużych gabarytów. Są także dostępne modele wolnostojące, w tym mobilne urządzenia, dzięki którym przygotuje się określony rodzaj lodów.

Typowe automaty do lodów umożliwiają przygotowanie nie tylko lodów włoskich i amerykańskich. Znaleźć można w sprzedaży i takie sprzęty, za pomocą których będzie można przygotować shake’i, czy zmrożone koktajle. Obsługa tych automatów do lodów jest stosunkowo prosta pomimo tego, że swoim wyglądem zupełnie nie przypominają typowych robotów kuchennych.

Frezery do lodów

Decydując się na frezery, można także przyrządzić dobre lody. Dzięki tym urządzeniom wytwarza się raczej masę, którą następnie podaje się za pomocą łyżki do lodów w formie gałek. Frezery cieszą się więc sporym powodzeniem, gdyż lody w gałkach są chętnie kupowane nawet zimą, czyli grubo poza sezonem, w jakim je się najwięcej tego przysmaku.

Za pomocą frezerów udaje się nie tylko zmiksować składniki na jednolitą konsystencję, ale również oziębić ją do odpowiedniej temperatury. W ten sposób udaje się wytwarzać lody w powtarzalny sposób, więc zawsze wiadomo, jak przyrządzić smak, który będzie taki sam każdego dnia.

Czym zastąpić standardowe automaty do lodów?

W domu nie trzeba korzystać z profesjonalnych sprzętów, w jakie wyposażają się restauracje, czy budki z lodami, zarabiające w ten sposób na życie. Doskonałym zamiennikiem dla takich automatów do lodów są różnego rodzaju miksery oraz blendery. Tak samo dobrze uda się zmiksować wszystkie składniki, zużywając niejednokrotnie mniej prądu i poświęcając mniej czasu na doprowadzenie tego sprzętu do czystości.

Jednak sam mikser, czy blender nie wystarczy, ponieważ lody trzeba jeszcze schłodzić. Tutaj przychodzą z pomocą typowe zamrażarki, a także bardziej specjalistyczny sprzęt w postaci hartowników. Te drugie urządzenia służą do schładzania lodów w ekspresowo krótkim czasie do bardzo niskiej temperatury. Dlaczego ma to takie duże znaczenie? Takie automaty do lodów sprawiają, że każda porcja jest idealnie gładka, a jak wiadomo, często „je się oczami”.

Kostkarki do lodu dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

Show More

Powiązane wpisy

Back to top button
Close