Zdrowa żywność

Jak wykorzystać suszone warzywa w kuchni?

Komponując codzienne menu, trzeba zadbać o to, by znalazło się w nim jak najwięcej warzyw. To one stanowią podstawę nowoczesnej piramidy żywienia i powinny stanowić bazę każdego posiłku. Czasem dostęp do ulubionych świeżych warzyw bywa utrudniony, np. zimą – wtedy warto sięgnąć po alternatywę: zdrowe i bogate w witaminy warzywa suszone.

Zdrowa i wygodna opcja: zalety warzyw suszonych

Warzywa nie bez powodu są tak ważnym elementem codziennej diety. Zawierają ogromne ilości witamin i cennych minerałów, a przy tym są źródłem niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego błonnika. Powinny być obecne w każdym posiłku. Ich niedobór przyczynia się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, od nadwagi, przez cukrzycę, po choroby serca.Starając się komponować bogate w warzywa posiłki, warto pamiętać, że świeże pomidory czy sałata prosto w ogródka to nie jedyne opcje. Uzupełnieniem mogą być suszone warzywa – to świetna opcja zwłaszcza zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Zaletą suszonych warzyw jest łatwa dostępność, wygoda, a także możliwość długiego przechowywania.

Do jakich dań wykorzystać warzywa w wersji suszonej?

Suszone warzywa mogą znaleźć bardzo szerokie zastosowanie w codziennym menu. W sklepach dostępny jest szeroki wybór tego typu produktów: od suszonej włoszczyzny, przez suszone pomidory czy grzyby, po suszoną natkę pietruszki czy koperek.Warzywa w wersji suszonej często są dodawane do zup lub sosów – zagęszczają je i dodają smaku. Można posłużyć się nimi również jako przyprawą – zwłaszcza natką pietruszki, koperkiem czy liśćmi lubczyku – i dodawać je do pieczonych mięs czy zapiekanych ziemniaków. Suszone warzywa to także doskonały dodatek do kasz, ryżu czy makaronu.

Gdzie szukać dobrej jakości suszonych warzyw?

Aby warzywa suszone zachowały pełnię smaku oraz komplet witamin, ważny jest sposób ich przygotowania. Najlepiej, by były suszone naturalnie, by nie zawierały dodatku konserwantów, soli czy cukru. Kupując ten produkt, warto uważnie czytać składy.Naturalnych suszonych warzyw najlepiej szukać w dobrze wyposażonych supermarketach, w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych. Bogatą ofertę produktów suszonych można znaleźć również bezpośrednio u ich producentów.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..

Show More

Powiązane wpisy

Back to top button
Close