Grzyby w potrawach
Grzybobranie w Polsce zaczyna się późnym latem i trwa do jesieni. W tym czasie borowik i podgrzybek są najbardziej cenionymi skarbami z lasu. Walory smakowe podgrzybków znane są już od wielu lat. Najczęściej spożywamy je w potrawach takich jak bigos, żurek czy sos tatarski. Na zimę, w celu zachowania walorów smakowych, pasteryzowane są w słoikach.
Smaczne posiłki z grzybami marynowanymi
Grzyby są niezwykle aromatycznym składnikiem wielu potraw. Zarówno świeże, mrożone, suszone czy marynowane. Wszystkie dodają potrawom charakterystycznego smaku i leśnego aromatu. Są zdrowe bo zawierają wiele cennych witamin z grupy B. Są źródłem cynku i żelaza.
Najsmaczniejsze posiłki komponowane są z podgrzybkami marynowanymi w occie. Ich lekko słodko- pikantny smak pasuje do wielu potraw. Polacy uwielbiają podgrzybki marynowane w occie spożywać jako osobny posiłek. Często serwowane są w formie przystawki na imprezach i eventach.
Zalewa do marynowania grzybów
Procedur tworzenia idealnej zalewy jest mnóstwo. W każdej marynacie podstawowym składnikiem jest ocet, cukier, sól, gorczyca i ziele angielskie. Mieszanka znakomitych przypraw sprawia, że wszystkie warzywa, w tym borowiki i podgrzybki marynowane w occie, są aromatyczne i smaczne.
Grzyby, w tym podgrzybki, zamarynowane occie można przechowywać przez dłuższy czas. Dlatego po okresie grzybobrania, można stworzyć zapasy pysznych i aromatycznych podgrzybków w marynacie z octem lub innych rodzajów smacznych grzybów.
Znakomity smak polskich grzybów
Grzybki marynowane są tradycyjną potrawą kuchni polskiej. Coraz częściej stanowią składnik smacznych dań kuchni narodowych. Ich smak i aromat dodaje pikanterii wielu potrawom. Leśny aromat pasuje do wielu sosów oraz sałatek.
Oprócz tego, że grzyby marynowane w occie są zdrowe i smaczne to uzupełniają wiele potraw i dań nie tylko obiadowych. Dlatego stanowią podstawę w naszych kuchniach. Dla miłośników smaku grzybowego najczęściej polecane są grzyby suszone lub podgrzybki marynowane w occie.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Vitapol