Cukierki krówki – słodki smak z dzieciństwa
Cukierki krówki to jedne z najsmaczniejszych słodkich przysmaków z dzieciństwa. Każdy doskonale zna ich wspaniały smak i charakterystyczne “ciągnięcie się”, przez co nazywane są także ciągutkami. Do ich wykonania potrzebne są proste składniki, które każdy posiada w kuchni.
Krótka geneza cukierków
Produkcja słynnych cukierków rozpoczęła się w latach dwudziestych XX wieku przez Feliksa Pomorskiego. Przed wojną fabryka mieściła się w Poznaniu, z kolei po niej została przeniesiona do Milanówka. W trakcie wojny Niemcy nakazali właścicielom opuszczenie fabryki, jednak ci nie poddali się i w dalszym ciągu produkowali pyszne słodkości.
Tradycyjne cukierki krówki tworzone były i wciąż są z trzech prostych składników, a są nimi cukier, mleko i margaryna. Do podstawowej bazy można dodać sezam lub drobno posiekane orzeszki, uzyskując w ten sposób nieco urozmaiconą wersję. Można wykonać również krówki na przykład czekoladowe. Jeśli chodzi o nazwę to wywodzi się ona od papierków, na których widniała i widnieje do dziś krowa.
Krówka cukierek uwielbiany przez dzieci i dorosłych
Krówki podbiły serca zarówno najmłodszych, jak i dorosłych. Ich charakterystyczny, mleczny smak znany jest niemal każdemu i zawsze kojarzy się ze wspaniałym czasem dziecięcej beztroski.
Ich konsystencja może być krucha lub ciągnąca, a wszystko zależy od czasu przechowywania. Świeża krówka to cukierek ciągnący się w ustach. Z upływem czasu staje się coraz bardziej krucha od zewnątrz przez krystalizację cukru.
Krówki to polskie słodycze, które cieszą się uznaniem także za granicą. Polacy często kupują je dla swoich zagranicznych przyjaciół i znajomych jako słodki podarunek.
Krówka cukierek wykorzystywany w marketingu
Ten słodki przysmak bardzo często wykorzystywany jest do promocji firmy, a także do umilania czasu spędzonego w poczekalniach, biurach itd.. Istnieją fabryki, które oprócz samych cukierków, wykonują opakowania z nadrukiem wybranym przez klienta, na przykład z logo przedsiębiorstwa.
Taki marketingowy zabieg sprawia, że goście odwiedzający firmę zawsze będą miło ją wspominali, nawet jeśli nie są szczególnymi fanami słodyczy. Krówki często wykorzystuje się podczas różnego rodzaju kampanii reklamowych, na targach lub po prostu jako nieodłączny element wyposażenia biura. To zawsze mile widziany upominek, który wpływa na przyjazne stosunki z klientem.