Produkty

Gruszki w occie

Od kilku lat można zauważyć, że coraz więcej osób wraca do robienia przetworów na zimę. Moda na ekologiczny styl życia sprawia, że przetwory przygotowuje coraz więcej młodych ludzi. Dziś podpowiemy Wam, jak przyrządzić gruszki w occie.

Czym są gruszki w occie i z jakimi potrawami się je podaje?

Gruszka jest owocem o dość mało wyrazistym smaku, dlatego często wybierana jest zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Jedną z ciekawszych form przetwarzania gruszek jest marynowanie ich w occie. Gruszki zyskują wtedy specyficzny, słodko – pikantny smak. Gruszki w zalewie octowej doskonale komponują się z mięsami pieczonymi – można zaserwować je jako dodatek na przykład do pieczeni, lub wykorzystać je do przyrządzenia marynaty do mięsa. Gruszki marynowane świetnie prezentują się w towarzystwie ryb pieczonych, smażonych oraz przyrządzanych na grillu. Prawdziwi smakosze nie pogardzą również gruszkami w occie saute, czyli bez dodatków.

Gruszki w occie – jakie owoce wybrać do zamarynowania?

Chcąc samodzielnie przygotować taki przysmak, należy zacząć od udania się do warzywniaka i zakupienia odpowiednich gruszek. Do zamarynowania w occie najlepiej nadają się niewielkie gruszki o regularnych kształtach. Takie owoce będzie się najlepiej układało w słoikach. Najlepszymi odmianami, które nadają się do zamarynowania są bergamotka czy paryżanka, czyli gruszki nieco twardsze. Do zamarynowania można wykorzystać również większe owoce, jednak w takiej sytuacji warto pokroić je na ćwiartki lub nawet na ósemki, aby dobrze ułożyć je w słoikach.

Przyrządzanie gruszek w occie krok po kroku

Po zakupie odpowiednich gruszek należy je dokładnie umyć i umieścić w misce z wodą z sokiem z cytryny. Ten zabieg ma na celu ograniczyć powstawanie nieestetycznego, czarnego lub brązowego osadu na owocach. Jeśli nie mamy do dyspozycji świeżego soku z cytryny, można rozpuścić w wodzie nieco kwasku cytrynowego. Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty. W tym celu trzeba zagotować ocet z wodą, cukrem i przyprawami (najlepiej sprawdzają się goździki oraz kardamon). Po zagotowaniu zalewy wkładamy do niej przygotowane uprzednio gruszki i gotujemy przez około 10-15 minut. Ważne jest, by nie gotować gruszek w zalewie zbyt długo, ponieważ mogą one wtedy zbyt zmięknąć. Następnym krokiem jest przełożenie gruszek wraz z zalewą do wyparzonych uprzednio słoików. Po szczelnym dokręceniu słoików należy je pasteryzować w garnku przez 10-15 minut. Podczas pasteryzacji woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika.

Show More

Powiązane wpisy

Zobacz rownież

Close
Back to top button
Close