Produkty

Pojemniki jednorazowe w gastronomii

Produkty do pakowania oraz różnego rodzaju folie ochronne, są obecnie dużo bardziej nam potrzebne w gastronomii, niż jeszcze na przykład 2 lata temu. Z czego to wynika? Oczywiście jako główny powód można tutaj wskazać fakt, że w wyniku pandemii wirusa SARS-COV-2, duża część gastronomii musi przejść na świadczenie usług, tak zwanych “na wynos”. Związane jest to ze zwiększeniem zużycia opakowań jednorazowych oraz folii ochronnych do pakowania żywności.

Co może nam zaoferować producent materiałów opakowaniowych?

Nie każdy producent materiałów opakowaniowych, ma taką samą lub podobną ofertę. Produkty do pakowania różnią się między sobą między innymi tym, z jakiego tworzywa są wykonane. Dla przykładu pojemniki do pakowania mogą być wykonane z polietylenu lub z polistyrenu, a coraz częściej możemy również spotkać jednorazowe pojemniki, które są wykonywane z materiałów w 100% biodegradowalnych oraz ekologicznych. To jaki rodzaj pojemników będziemy mieć, może w jakimś stopniu również wpłynąć na to, ilu będziemy mieć klientów.

Czy rodzaj opakowania może sprawić, że będziemy mieć więcej klientów?

Może się nam wydawać to zabawne, ale coraz więcej osób zwraca uwagę na to, w co pakowane jest jedzenie, które później będziemy spożywać. Dotyczy to zarówno w kwestii związanych z ekologią, jak i tego, chociażby, że w wielu badaniach udowodniono, że jedzenie w kontakcie z materiałami ekologicznymi dłużej pozostaje świeże, niż przy kontakcie z tworzywami sztucznymi.

Dlatego to producent folii ochronnych oraz opakowań jednorazowych, powinien zaoferować nam przynajmniej opcjonalnie wariant ekologicznych opakowań jednorazowych. Jeżeli producent folii ochronnych i opakowań nie ma tego typu produktów w swojej ofercie, to albo powinniśmy poszukać kolejnego dostawcy, które tego typu opakowania dostarczy, albo powinniśmy wymusić na producencie, aby jak najszybciej tego typu rzeczy się w jego ofercie pojawiły.

Jednorazowe opakowania ekologiczne a ich cena

Wielu przedsiębiorców, którzy prowadzą własny lokal gastronomiczny, zastanawia się nad wprowadzeniem ekologicznych materiałów opakowaniowych. Głównym punktem, który często blokuje ich wprowadzenie, jest cena. Oczywiście produkty ekologiczne są obecnie droższe, ale cena ta systematycznie maleje przede wszystkim dlatego, że opakowań takich produkowanych jest coraz więcej, a technologia ich produkcji jest stale udoskonalana.

Show More

Powiązane wpisy

Zobacz rownież

Close
Back to top button
Close