Produkty

Susz warzywny

Kolorowy i pachnący susz warzywny można spotkać na wielu sklepowych pułkach. To pyszna alternatywa dla świeżych warzyw, które szczególnie w okresie zimowym są trudno dostępne. Dzięki niemu smaki lata każdego dnia są dostępne w naszej kuchni.

Czym jest susz warzywny?

To starannie wybrane warzywa z najlepszych upraw. Po zebraniu są one poddawane odpowiedniej obróbce i wysuszeniu. Następnie tworzone są z nich zestawy warzywne. Jedno opakowanie może w całości zawierać te samo warzywo lub mieszankę warzywną. Dzięki temu każdy znajdzie mto, co go interesuje.

Smak i aromat suszonych warzyw jest bardzo intensywny, dlatego można ich użyć do zup, sosów, mięs oraz ryb. Często można spotkać zestawy składające się z suszonych warzyw i ziół. Są one świetnym dodatkiem do pełnowartościowych sałatek.

Skład suszu warzywnego

Późną jesienią, zimą i wczesną wiosną dostęp do świeżych warzyw jest bardzo ograniczony. Oczywiście są dostępne w hipermarketach, natomiast należy mieć świadomość, że są one nawożone i wraz z witaminami możemy zjadać wiele pierwiastków, które niekoniecznie służą naszemu zdrowiu.

Dlatego, zamiast surowych warzyw warto wybrać te w postaci suszonej. Są one odpowiednio selekcjonowane co daje nam gwarancje, że do potraw dodam to, co najlepsze.

Najpopularniejszymi warzywami tworzącymi aromatyczny susz warzywny są: marchewka, buraki, pasternak oraz seler naciowy. Poza nimi można spotkać mieszanki zawierające czosnek, cebulę, por, a nawet szczypiorek czy pomidor. Producenci przygotowują mieszanki suszonych warzyw w postaci kostek, wiórek, a nawet drobnego pudru. Dzięki temu można je dodać bezpośrednio do potrawy.

Zalety suszonych warzyw

Surowe warzywa przyciągają nas swoimi kolorami, zapachem i smakiem. Na myśl o młodej, chrupiącej marchewce leci nam ślinka. Już od najmłodszych lat poznajemy właściwości prozdrowotne warzyw. Wiemy jak wiele cennych witamin posiadają stąd czesto dodajemy je do swoich posiłków.

Suszone warzywa są niezwykle aromatyczne, dlatego są uzupełnieniem wielu dań. Ich wartości po wysuszeniu są nadal takie same jak w przypadku warzyw surowych. Sportowcy mogą je stosować jako alternatywę dla słodyczy. Suszone warzywa bardzo długo zachowują świeżość w przeciwieństwie do warzyw prosto z grządki lub warzywniaka. Susz warzywny można schować w szafce bez obaw, że się tam zniszczy. Te argumenty przemawiają za tym, aby zaopatrzyć się w taką mieszankę i używać jej w razie potrzeby.

Show More

Powiązane wpisy

Zobacz rownież

Close
Back to top button
Close