Produkty

Zalety suszonych warzyw

Suszone warzywa ciągle są stosunkowo mało popularne. Tymczasem naprawdę warto zainteresować się tym tematem. Z jakiego powodu? Otóż taki susz warzywny ma naprawdę całkiem sporo zalet.

1) bomba zdrowotna i witaminowa

Przede wszystkim, trzeba tu stanowczo podkreślić, że takie warzywa w postaci suszonej to naprawdę prawdziwa bomba minerałów i witamin. W końcu każdy z nas zapewne doskonale wie, że warzywa są naprawdę bardzo zdrowe. Mówi się, że powinno się spożywać około garści warzyw co najmniej na dzień.

Zaś warzywa w postaci suszonej… są malutkie, a jednocześnie zachowują praktycznie wszystkie minerały i witaminy. Oczywiście nie chodzi tu o to, aby zastępować świeże warzywa suszonymi, jednak taki dodatek suszonych warzyw spowoduje, że na pewno nikt nie będzie już miał problemów z niedoborem witamin czy mikro albo makro elementów.

2) można je wykonać samodzielnie!

Warto jeszcze dodać, że takie suszone warzywa można, a nawet powinno się wykonać samodzielnie. W końcu wiadomo – mieszkanki w sklepie często są dość mocno oszukane, zawierają wiele sztucznych składników, co na pewno nie jest zdrowe.

Jak jednak wykonać taki susz warzywny samodzielnie? Otóż sposobów jest kilka i wszystko zależy od tego, co tak naprawdę preferujemy i jaki rodzaj warzyw będziemy poddawać suszeniu. A zatem można zakupić specjalną suszarkę do warzyw. Oczywiście jest to wydatek około 100 złotych, niemniej taka suszarka wysuszy wszystko i sprawdzi się na długie lata. Można oczywiście także spróbować sposobu babć , a mianowicie wysuszyć warzywa na słońcu. Czasem niektóre warzywa da się także ususzyć w zwykłym piekarniku.

3) doskonały smak

Na koniec warto jeszcze podkreślić, że takie suszone warzywa naprawdę mają doskonały smak i stanowią harmonijny i doskonały dodatek do wielu potraw. Z powodzeniem można je zastosować do zup, sosów, pieczeni… Możliwości jest naprawdę wiele.

Tym bardziej, że choć na początek każdy pewnie zacznie od dość standardowych warzyw, typu marchew, pietruszka.. tak później można zainteresować się różnymi innymi smakami, jak buraczki, berberys, korzeń lubczyku, liście różnych ziół. Co więcej, można różne smaki łączyć ze sobą w naprawdę wyjątkowe kompozycje.

Podsumowując, warto zainteresować się suszonymi warzywami.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A.

Show More

Powiązane wpisy

Zobacz rownież

Close
Back to top button
Close