Zimne napoje
Granita jest tradycyjnym deserem, który powstał we Włoszech na Sycylii. To właśnie Sycylijczycy wytwarzają najlepsze formy tej przekąski. Od wieków jest znana ta potrawa i dlatego mieszkańcy tego regionu mają duże doświadczenie w produkcji napojów oraz deserów lodowych i sorbetów. Najbardziej klasyczne są granity pomarańczowe, ale także migdałowe, miętowe i czekoladowe. Wszystko zależy od tego, jaki smak jest naszym ulubionym.
Sposoby serwowania
Na uwagę zasługuje fakt, że we Włoszech granita jest serwowana nie tylko na deser, ale także na śniadanie. Wtedy ma ona smak pomidorowy lub ogórkowy. Klasyczny przepis na granitę to cukier oraz syrop lub sok owocowy. Smak świetnie urozmaica sok z cytryny, które idealne komponuje się z resztą składników. To dzięki tym składnikom granity napoje są tak popularne na całym świecie. Sorbet jest to zmrożona masa o gładkiej konsystencji. Sorbety są bardzo podobne do granity, ale granita różni się tym, że jej konsystencja nie jest całkowicie gładka. Jest ona ziarnista oraz mocno rozdrobniona.
Ziarnista struktura
Dlatego też jej nazwa pochodzi od słowa “granum”, które znaczy ziarno w języku łacińskim. Żeby stworzyć idealną granitę potrzebujemy około czterech godzin. Jest to czas minimalny, jaki granita musi spędzić w zamrażarce, żeby nadawała się do zjedzenia. Oczywiście wiele zależy od mocy zamrażarki i tego jak przygotowane mamy składniki. Świetnie smakują granity wykonane z warzyw, ponieważ są nie tylko bardzo smaczne, ale jednocześnie bardzo zdrowe. Zawierają one wiele cennych witamin oraz minerałów i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Podczas mrożenia dobrze jest raz na jakiś czas wymieszać granitę widelcem.
Konsystencja
W ten sposób utrzymamy odpowiednią konsystencję deseru. Granity napoje stały się szczególnie popularne w XX wieku, ponieważ to wtedy włoscy producenci wkroczyli na europejski rynek. Jest to idealny deser na gorące letnie dni. Orzeźwia cudownie oraz dostarcza odpowiednią porcję kalorii. Granita świetnie smakuje w zestawie z bitą śmietaną oraz kawałkami owoców. Sympatycy kawy na pewno polubią granitę kawową. Sorbety są świetną alternatywą dla lodów oraz przekąsek lodowych. Na uwagę zasługuje także fakt, że bardzo łatwo taki deser przygotować w domu. Wystarczy nam cukier, owoce, woda oraz sprawna zamrażarka, która będzie miała wolne miejsce.