Przepisy

Czy domowe przetwory z owoców są zdrowe?

W przeciwieństwie do masowo produkowanych, wysoko przetworzonych przekąsek, owoce i ich przetwory kojarzą się na ogół ze zdrową dietą oraz naturalnym odżywianiem. Czy tak jest w rzeczywistości? Jakie porady na temat jedzenia dżemów czy konfitur znajdziemy wśród wypowiedzi ekspertów do spraw żywności?

Przetwory z owoców – lubiane, ale czy korzystne?

Kto z nas nie skusi się na naleśniki z konfiturą wiśniową czy powidła śliwkowe na słodkiej bułce? Tradycje sposoby na konserwowanie owoców kojarzą się powszechnie ze wszystkim, co w sztuce kulinarnej najlepsze. Wywołują także niezaprzeczalny sentyment, rysując w umyśle skojarzenia z dziecięcymi ucztami przy stole u babci lub ciastkami z dżemem, które dostawaliśmy od mamy w nagrodę.

Naturalne przetwory z owoców również dzisiaj goszczą na wielu stołach, uświetniając niedzielne obiady czy imieninowe przyjęcia. Nie można jednak nie zwrócić uwagę na ilość cukru, która się w nich znajduje. Wie o tym dobrze każdy, kto kiedykolwiek przyrządzał dżem czy powidła. Nic więc dziwnego, że temat jedzenia owoców może wywoływać kontrowersje wśród osób zainteresowanych zdrową żywnością.

Czy owoce i słodycze są tym samym?

Na ten temat spotkamy zapewne wiele przeczących sobie opinii. Rzeczywisty stan wiedzy wygląda następująco: to prawda, że owoce zawierają w sobie duży procent cukrów. Nasze upodobanie do słodyczy kształtowało się ewolucyjnie właśnie w epoce, gdzie znalezienie i zjedzenie kilku soczystych owoców dostarczało naszym przodkom solidnej dawki energii.

Jednak nawet naturalnych przetworów z owoców nie można porównywać z przemysłowo produkowanymi słodyczami, w których składzie nie znajdziemy najczęściej niczego poza pustymi kaloriami. Owoce zawierają nie tylko całą masę witamin i antyoksydantów, ale także błonnik, dzięki spożyciu którego przyswajanie cukrów przez organizm odbywa się stopniowo, nie wywołując wielkich skoków i spadków na krzywej cukrowej. Oczywiście osoby, które otrzymały zalecenia lekarskie dotyczące ograniczenia cukrów, powinny uważać przy spożywaniu szczególnie słodkich owoców.

Sposób produkcji przetworów – kluczowa kwestia

Czy z powyższych rozważań wynika, że tylko całe, nieprzetworzone owoce będą wartościowym dodatkiem do naszej diety? Niekoniecznie – naturalne przetwory z owoców również jak najbardziej mogą znaleźć w niej swoje miejsce. Liczy się tu nie tylko sam fakt, z jakich owoców zostaną one przyrządzone, ale także sam proces produkcji tego typu smakołyków.

Jeśli sięgamy po domowe przetwory, możemy mieć stuprocentową pewność, że w ich składzie nie czekają na nas niespodzianki. Powinny one zawierać niezbyt dużą ilość dodanego cukru, lub być używane co najwyżej jako dodatek do potraw, w bardzo małych porcjach. W przypadku przetworów kupowanych w sklepie ekologicznym również możemy być spokojni – większość z nich została wyprodukowana z uwzględnieniem potrzeb osób przestrzegających zdrowej diety.

Show More
Back to top button
Close