Potrawy

Ogólne zasady suszenia produktów spożywczych

Suszenie warzyw tylko pozornie jest proste. Czynność ta polega przede wszystkim na takim zabezpieczeniu żywności, aby utrudnić namnażanie się w niej pleśni, grzybów i innych, szkodliwych drobnoustrojów. O czym zatem należy pamiętać, susząc warzywa i jak robi to doświadczony producent suszonych warzyw?

Co to jest suszenie?

Od strony fizycznej suszenie to pozbycie się wody z niektórych przedmiotów. W tym przypadku mowa jest oczywiście o warzywach, których wilgotność jest ograniczana do bardzo niskiego poziomu. O ile zwykłe warzywo może zawierać w sobie kilkadziesiąt procent wody, o tyle w warzywie wysuszonym jej ilość nie przekracza 15 procent.

Dlaczego suszenie jest tak ważne? Odpowiedź jest prosta: ograniczenie podaży wody w jedzeniu sprawia, że jest ono mniej podatne na rozwój mikroorganizmu. Co więcej, brak wody oznacza znacznie dłuższy czas przechowywania. A to z kolei oznacza, że produkt znacznie dłużej nadaje się do spożycia.

Jak skutecznie suszyć?

Suszenie to proces, który wymaga odpowiednich warunków. Jego intensywność zależy przede wszystkim od rodzaju warzywa. Jeśli intensywnemu suszeniu podda się warzywa lub owoce bardzo bogate w wodę, to mogą one ulec stopniowemu uszkodzeniu. Na tym jednak obostrzenia, których musi przestrzegać producent suszonych warzyw, jeszcze się nie kończą.

Istotne jest również to, aby w trakcie suszenia warzywa zostały poddane odpowiedniej temperaturze. Jeśli będzie ona zbyt wysoka, to z warzywa bardzo szybko “ulotnią się” ważne dla zdrowia i życia mikroelementy. Tak jest chociażby w przypadku witaminy C, która bardzo źle znosi działanie wysokich temperatur i samego suszenia.

Dlaczego suszenie jest tak ważne?

Nie wszyscy akceptują przyswajanie warzyw w ich naturalnej postaci. Suszenie sprawia, że są one dużo smaczniejsze, a ilość znajdujących się w nich ważnych dla zdrowia mikroelementów jest wciąż bardzo wysoka. Co ważne, suszenie warzyw jest też istotne w kontekście przygotowywania z nich świetnych przysmaków.

Reasumując, będąc na miejscu producenta suszonych warzyw trzeba pamiętać, że jakikolwiek “błąd w sztuce” może mieć katastrofalny wpływ na jakość uzyskanego w ten sposób produktu. Może więc nadszedł czas, aby każdy potrafił we własnym zakresie takie warzywa przygotować?

Show More

Powiązane wpisy

Back to top button
Close